Är du förvånad över resultatet?
Ja, det är jag. Det är talas mycket om kvinnliga chefer och många företagsledningar säger sig vilja öka andelen kvinnor på höga poster och ändå går det ned. Det räcker inte att det står en mening i en policy någonstans, utan det krävs ett metodiskt arbete.
Vilka är orsakerna till minskningen?
En förklaring är att företagen har minskat antalet chefer och då främst på mellanchefsnivå där det finns flest kvinnor. En annan är att kvinnor i mellanchefsposition sällan får de svåraste säljuppdragen och de mest komplexa projekten, alltså sådant som ger den erfarenhet som krävs för att komma upp till de allra högsta operativa posterna i företagen, där den dagliga makten ligger.
Det kan också ha blivit en backlasheffekt. Fram till 2004 var det mycket fokus på frågan i media och näringslivet att göra något åt det här. Andelen kvinnor ökade och det kan ha varit så att kvinnor befordrades snabbare än vad som var motiverat.
Det behövs tryck på frågan hela tiden, så fort det försvinner från media och från företagen själva så händer det inte mycket.
Kan hotet om kvotering i företagens styrelser ha påverkat?
Ja, i och med regeringens förslag på en kvoteringslag har det blivit större fokusering på styrelserna och mindre på kvinnliga chefer på företagens operativa positioner. På så sätt kan man säga att det haft en negativ inverkan.
Det finns tecken på att allt fler kvinnor som egentligen är välmeriterade för de allra högsta befattningarna rekryteras till styrelserna och väljer att bli styrelseproffs. Men det handlar om ett litet antal kvinnor och det behövs inte så många förrän det syns i statistiken.
HTF på Pride31 juli till 6 augusti är datum att lägga på minnet. Det är nämligen då årets Pridefestival äger rum i Stockholm. I Tantolunden, festvivalens hjärta, kommer det att finnas restauranger, musik, seminarier och andra aktiviteter. Höjdpunkten är paraden som äger rum lördagen den 5 augusti. HTF kommer att vara där som en del av Equalsamarbetet Fritt Fram och delta med ett seminarium om homofobin inom idrotten. Festvialprogram finns på
www.stockholmpride.org Läs också mer om Fritt Fram på
www.frittfram.se.
Borås är bästBorås är den bästa staden att bo i för homosexuella, bisexuella och transpersoner (HBT-personer) enligt en undersökning från RFSL. På andra och tredje plats kommer Göteborg och Stockholm.
RFSL, Riksförbundet för sexuellt likaberättigade, har i undersökningen granskat bland annat skola, kommunens verksamhet, allmänhetens inställning till homosexuella och antalet brott som begåtts på grund av sexuell läggning. Studien visar att HBT-personer har svårt att leva ett fullgott liv i de flesta kommuner. Bara nio kommuner får godkänt.
Sämst är det att bo i vissa glesbygdkommuner i Kalmar, Jönköpings och Norrbottens län. Värstingligan toppas av Övertorneå och Mönsterås.
Vardagsrasismen på präntMånga muslimska kvinnor som bär huvudduk upplever att de blir sämre behandlade ute bland allmänheten och i arbetslivet. Flera av dem har blivit utsatta för trakasserier och annan kränkande behandling. Det visar Integrationsverkets antologi Rasism och främlingsfientlighet i Sverige 2005.
Antologin fokuserar framför allt på islamofobi och antisemitism. Den ger konkreta exempel på hur diskriminering ser ut och hur kvinnor med huvudduk och judar själva upplever vardagsrasismen.
Mer information om antologin finns på
www.integrationsverket.se
Kvinnorna chefar inte i GnosjöSmåländsk klurighet och stort yrkeskunnande är ord som Gnosjö kommun använder sig av när man ska beskriva den berömda Gnosjöandan. Men de har inte lyckats klura ut det här med jämställdhet särkilt bra. För i Gnosjö är det sämst ställt med kvinnliga chefer, endast 12 procent av cheferna är kvinnor. Det visar en undersökning från Statistiska centralbyrån, som har tittat närmare på yrkesstrukturer i landet.
Flest kvinnliga chefer hittar man i Salem, där 47 procent av alla chefer är kvinnor. På andra plats kommer Pajala med 42 procent. Mest jämlika könsfördelningen bland chefer har landstinget. Sämst är det inom den privata sektorn där mindre än var fjärde chef är kvinna.