Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Varför behövs Kvinnodrivet?

Gabriella Grunwald startade i höstas ett nytt nätverk, Kvinnodrivet. Vad är det för något?<br />
Publicerad
- Kvinnodrivet handlar kort och gott om samverkan mellan kvinnor. Det här är kvinnornas motsvarighet till männens golfbana eller bastu. Det är ett businessnätverk där kvinnor ska stötta varandra, öppna dörrar åt varandra och gnugga varandras ryggar - det som männen är så bra på. Det är ingen feministisk verksamhet och vi är helt opolitiska.
Hur ska nätverket fungera?
- Man loggar in på hemsidan där man kan hjälpa och inspirera varandra på olika sätt, bland annat erbjuda varandra jobb. Vi samverkar utan att konkurrera.
-Vi vill också bygga upp en talaragentur genom att hitta en ny generation talare. Jag börjar bli trött på samma talare som dyker upp överallt. Martin Timell och Lennart Ekdal är jättebra, men de finns överallt. Varför inte testa en nybakad doktor i blyghet och en musikalartist och ställa dem på scenen tillsammans?
Varför startade du Kvinnodrivet?
- Jag har bott i New York i flera år och har man bott utomlands då vet man hur viktigt det är att ha ett nätverk som stöttar. När jag kom hem till lilla Norrköping slog det mig att svenska kvinnor är så duktiga, begåvade och kan göra så många saker samtidigt, men vi håller aldrig ihop som männen gör.
Ni har hundra medlemmar än så länge. Läkare, mer eller mindre kända tv-journalister, musikalartister... kan verkligen vem som helst bli medlem?
Flera har frågat mig "vad ska jag bidra med egentligen"? Skämtar du med mig har jag då svarat. Såklart att alla kan bidra med något, alla har någon kompetens och den ska vi mixa. Du är kanske inte läkare och tv-kändis men du kan ha en entreprenörsådra och en massa bra saker att bidra med. Så vem som helst kan bli medlem, men man bör läsa igenom vad vi står för och vilka etiska regler vi har.


Fazer begraver svart logo


Nu begraver godisföretaget Fazer sin Lakuflicka, den logotyp som prytt kartongerna med lakritsstänger sedan 1927, efter flera beskyllningar om rasism. Finlands minoritetsombudsman Mikko Puumalainen, har tidigare begärt att Konsumentverket i Finland utreder om etiketten är rasistisk och bryter mot god sed, men Fazer föregriper utredningen och byter ut etiketten, trots att många finländare protesterat och skrivit på mejllistor för att rädda Lakuflickan. Lakuflickan må vara svart, men logon är så könsneutral att både belackare och bejakare misstagit henne för att vara en lakritspojke.
Plåster på såret för rysk skidstjärna
Förra skidstjärnan Antonina Ordina får ett halvårs anställning som polisaspirant i Värmland och sammanlagt 200 000 kronor i kompensation efter en uppgörelse mellan Rikspolisstyrelsen och Jämo. Jämo stämde i september i fjol staten för att Antonina Ordina diskriminerats på grund av att hon är kvinna och ryska. Polisen i Jämtland ställde högre krav på Ordina, som jobbat tio år som polis i Ryssland, än på andra polisaspiranter.
Ratad man anmäler manuskurs
Filmhögskolan i Göteborg har anmälts till Jämo. Anmälaren är en man som sökt kursen "Att skriva för långfilm". Av de totalt 43 personer som sökte till kursen var 16 män, men samtliga 7 antagna var kvinnor. Anmälaren anklagar nu arrangörerna för positiv särbehandling och hävdar bland annat att urvalet styrts av vilka som varit engagerade i Dorisfilm, ett nätverk av kvinnliga filmarbetare som verkar för att ge kvinnor större plats i filmarbetet, skriver tidningen Göteborgs-Posten.
Pappa sällan ensam hemma?
Korta tiden man får ta föräldraledig till barnets två första år, istället för de åtta första åren som det är idag. Det föreslår nationalekonomen Roger Eriksson som studerat effekterna av de särskilda pappamånaderna. Han visar i sin forskning att papporna främst förlänger sommarsemestrar och julledigheter, tider då det är troligt att mammorna också är hemma.
Däremot finner han inga belägg i sin forskning att pappor tar föräldraledigt för att se fotbolls-VM eller OS.
Det finns idag två så kallade pappamånader, som pappan inte kan överlåta till mamman. Eller rättare sagt, de finns två månader reserverade för vardera föräldern, två månader för pappan och två månader för mamman.
(Källa: Jämo)

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.