Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Vårdförbundets avtal engagerar inte Unionen

Unionen har ingen uppfattning om Vårdförbundets krav och om en eventuell konflikt. Det finns inga skäl att ta ställning förrän det blir konflikt.
Göran Jacobsson Publicerad 1 april 2008, kl 16:40
sjuksköterskor

Louise Gerdemo HolmgrenDet förklarar Unionens presschef Louise Gerdemo Holmgren, som också berättar att Unionens grundhållning är att vara neutral i andra fackförbunds avtalsförhandlingar.
- Om Vårdförbundet ber om någon form av agerande kommer vi att ta ställning. Jag har dock aldrig varit med om att något annat fackförbund bett om stöduttalande, säger hon.

Tidigare hade HTF medlemmar på privata läkarmottagningar. Deras avtal finns nu hos SKTF. Unionen kan idag konstatera att inga av de egna medlemmarna skulle beröras av en konflikt på Vårdförbundets avtalsområde.
- Om vi skulle ha medlemmar som beröras av en konflikt skulle vi noga uppmana dem att vara neutrala och se till att de blir skadeslösa, säger Louise Gerdemo Holmgren.

Vårdförbundets avtal gick ut 31 mars. Under den gångna helgen sa facket nej till ett bud från medlarna. Det betyder att risken för konflikt har ökat.

Vårdförbundet vill ha minst 1 700 kronor i påslag per år och en lägsta lön i avtalet på 22 000 kronor. De vill också ha en arbetstidsförkortning för dem som arbetar natt.

Vårdförbundet har drygt 90 000 medlemmar, som i första hand är anställda av kommuner och landsting. De arbetar bland annat som sjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.