Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Värderingar går före lön för cheferna

"Det är viktigt att arbetsgivaren har liknande värderingar som jag själv." Så tycker 93 procent av cheferna i Positions läsarpanel. Sunda värderingar är viktigaste faktorn när de söker ny arbetsgivare.
Dag Bremberg Publicerad

Värderingar hos individer och företag kopplas i dag till visioner, och i bästa fall är de utgångspunkt när man formulerar mål för arbetet. På frågan om de har fått tydliga mål som styr arbetet svarar de allra flesta, 86 procent, av cheferna, ja.

Egna karriärsmål har nästan lika många. 80 procent har satt upp mål för sig själva, men endast 17 procent har faktiskt skrivit ner målen.

En egen vision om vad man vill uppnå i framtiden säger sig 75 procent ha, men de som har formulerat visionen i ett dokument är bara 9 procent.

Hela 99 procent svarar att de har "grundläggande värderingar som är särskilt viktiga". När de får välja vilka värdeord som är viktigast för dem personligen blir topplistan enligt grafiken här ovan.

Det skiljer sig en del mellan könen. Fler män tycker att "frihet" är viktigt, medan fler kvinnor väljer "engagemang".

De flesta svenska företag har numera formulerat officiella värdeord.
77 procent i panelen svarar att deras arbetsgivare har det. Vi frågade också:

Upplever du att en majoritet av de anställda arbetar i enlighet med de officiella värderingarna?

Var fjärde, 24 procent, svarade "nej" och 10 procent "vet ej". Det innebär att 66 procent tyckte sig se att en majoritet av arbetskamraterna följde den officiella linjen. Även på deras arbetsplatser kan det alltså vara en stor andel som agerar utifrån andra värderingar.

Chefernas egna värderingar stämmer inte alltid heller "väl överens med arbetsgivarens". Endast 27 procent svarar "ja, absolut", medan 61 procent kryssat för "ja, ganska väl".

Hur viktigt är just detta då?
93 procent tycker att det är viktigt, 1 procent anser att det är helt oviktigt.

Värderingars betydelse avspeglas också i svaret på frågan vad de främst söker om de ska byta jobb:

  • Arbetsgivare som har sunda värderingar: 46 % 
  •  Högre lön: 42 % 
  • Ett jobb där jag kan nå mina mål/min vision: 40 %
  • Ett mer meningsfullt uppdrag: 33 %
  • Mindre stress: 28 %
  • Större befogenheter: 24 %
  • Större flexibilitet: 14 %
  • Bättre arbetstider: 12 %
  • Andra kollegor: 3 %


Värderingarna är tydligen viktigast när man jämför andra arbetsplatser. Högre lön är främst betydelsefullt för de yngsta cheferna som i regel har lägre löner. Men de yngre prioriterar också att kunna nå sina personliga mål och sin vision, vilket de äldsta deltagarna i undersökningen inte funderar lika mycket på. En del kanske har gett upp, och andra har kanske nått fram och "lever sin dröm".

Fotnot: 846 förvärvsarbetande chefer har besvarat enkäten. Resultaten har bearbetats av Novus och är representativa för Unionens chefsmedlemmar.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.