Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Varannan tvingas lämna Telia International Carrier

Telia International Carrier strukturerar om och cirka hälften av de 800 anställda betraktas som övertaliga. I Sverige berörs färre än i övriga länder.
Publicerad
Företaget, som säljer kapacitet i fibernät till andra operatörer, avvecklar nu verksamhet i Asien, Storbritannien och USA. I stället ska verksamheten koncentreras på grossistförsäljning, med inriktning på stora kunder.
- Verksamheten koncentreras till Sverige, säger Berith Westman, Sifordförande på Telia.
Förändringen innebär att cirka 400 personer blir övertaliga.
- Efter samverkan med de fackliga organisationerna fastställs övertalighet enligt las, därefter går de in i Telia resurs och omställningen, där de erbjuds utbildning och jobb, säger Berith Westman.
Verksamheten pågår ett halvår, för den som inte funnit en lösning väntar uppsägningstiden som förlängts utifrån ålder och anställningsår. Intervallet är 10-18 månader.
- Telia har infört anställningsstopp samtidigt som alla konsulter ska ut, därför blir det förmodligen färre som tvingas gå.
Anledningen till omstruktureringen av Telia International Carrier är enligt företaget att tillväxten inom bredband inte skett som förväntat och utbyggnaden av 3G dröjer. Nu är syftet är att vända kassaflödet.
Inför affären med Sonera ser Telia över sin strategi.
- Vill man ha mer marknadsandelar och ta affärer måste man ha resurser för att sälja, då finns det ingen anledning att minska antalet anställda, säger Berith Westman.

CHRISTINA SWAHN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.