Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Varannan i resebranschen skadad av stress

Oavsett om man brinner för sitt jobb eller inte så är datorer och stress ingen bra kombination. Det visar en studie som följt resebyråanställda under flera års tid. Hälften av dem har problem med nacke och skuldror<br />
Publicerad
Många tjänstemän som får ont i nacke och skuldror försöker ändra sin arbetsmiljö med exempelvis bättre stolar och lämpligare placering av datorarbetsplatsen. Eller så får en sjukgymnast behandla symptomen. Men det är inte alls säkert att det hjälper. Värken och smärtan kanske inte beror på fysiska omständigheter. I stället orsakas den av stress.
Det hjälper inte att man är engagerad och brinner för sitt jobb. Snarare tvärtom. Forskare har följt ett antal resebyråanställda i tre års tid och funnit att hälften av dem lider av belastningsskador i nacke och skuldror. Och det behöver inte bero på dåliga arbetsmiljöer eller likgiltiga arbetsgivare.
De som är väldigt engagerade i sitt jobb och motiverade av intressanta arbetsuppgifter får minst lika stora besvär som de som är uttråkade av jobbet.
-Ju mer uppe man är i uppgiften, desto mindre uppmärksammar man varningssignaler från kroppen. Den som sitter och har dötråkigt på jobbet kommer däremot på ett helt annat sätt att känna av och uppmärksamma problemen. Det är mycket svårare att ha kontroll över sitt sätt att arbeta när man är pressad, även om man pressar sig själv, säger professor Anders Kjellberg vid högskolan i Gävle, som driver forskningsprojektet i Arbetslivsinstitutets regi.
Sannolikt är det omöjligt att forska på vilka som drabbas värst - de engagerade eller de uttråkade. Frågan är hur man drar en objektiv gräns mellan grupperna. Resultatet är hur som helst en allvarlig varning till dem som brinner för sitt jobb eller har roligt när de gör karriär: De sliter ut sig minst lika mycket och löper minst lika stora risker som sina uttråkade kollegor.

Ett nedslående resultat av studien är att de belastningsskador i nacke och skuldror som uppstått på grund av stress inte går bort även om man minskar stressnivån på jobbet. Besvären blir snabbt kroniska. Projektet har funnit att hälften av alla resebyråtjänstemän har väldiga stressproblem som ger belastningsskador i nacke och skuldror. Här finns dessutom andra besvär som huvudvärk, sömnbesvär, magbesvär och ögonbesvär.
-Tyvärr är det så att de som hade belastningsskador i början av vår studie för tre år sedan fortfarande har stora besvär, oavsett vilka åtgärder som har vidtagits på arbetsplatsen. Det är prevention snarare än bot som gäller. Att man förbättrar det sociala klimatet på jobbet innebär inte nödvändigtvis att besvären går bort. Risken är stor att de blir mer eller mindre kroniska när de väl har uppstått. Det ser vi tydligast på arbetsplatser där man verkligen lyckats med att minska stressnivån. Det har inte åtföljts av minskade besvär, berättar Anders Kjellberg.

Samtidigt finns stora skillnader mellan enskilda personer på samma arbetsplats och med samma jobb. Frågan är varför jag drabbas, men inte kollegan vid skrivbordet bredvid?
Forskarna har funnit att det dels handlar om hur man jobbar - samma uppgift kan göras på olika sätt som är mer eller mindre belastande. Det är också en fråga om hur man pressar sig själv. Kraven ställs inte bara av arbetsgivaren och jobbet, man driver på sig själv också.
En del "jobbar så ögonen blöder" och ställer orimligt höga krav på sig själva. Andra klarar sig bättre, de anpassar sig till hur mycket de verkligen behöver ge i jobbet.
Det började med Usama bin Laden
Usama bin Laden, du vet...
Det säger resebyråtjänstemannen Esther Looren de Jong på Inca Tours i Malmö, med ett trött skratt.
Han kanske inte är upphovet till allt ont som drabbat branschen på sistone, men det var efter 11 september 2001 det började. Det förändrade klimatet i resebranschen är orsak till Esthers rygg- och nackbesvär och hennes sömnlöshet.
Esther Looren de Jong älskar sitt jobb, älskar att göra biljetter, men önskar att hon hade mer tid för både biljetter och kunder. Hon är 35 år men känner sig sliten. Hon har gått ner på halvtid för att orka, har bokat in en kurs i stresshantering och ansökt om friår, trots att hon ju älskar sitt arbete.
-Man måste välja mellan hälsan och jobbet. Jag orkar inte mer. Jag har ont i nacken och ryggen, jag har spänningshuvudvärk och kan inte sova på nätterna. Ibland orkar jag inte ens upp ur sängen.
Hon sitter framför datorn hela dagarna, har underarmsstöd och fotstöd och stöd från sin arbetsgivare (bl a i form av bidrag för massage och motion), men hon är fullt på det klara med att det inte är det att hon sitter fel som gjort att hon fått problem med ryggen.
-Det är stressen som tynger mig. Resebranschen är inte som den var innan. Usama bin Laden, du vet...

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.