Den högsta arbetslösheten, 12,6 respektive 11 procent, fanns i januari i Polen och Slovenien.
Av de unga inom EU, från 15 till 25 år, saknade 16,8 procent jobb. Medan 6,7 procent av unga danskar var arbetslösa var över en fjärdedel av de unga polackerna det.
Eurostat uppskattar att 17,5 miljoner människor i hela EU-området var arbetslösa i januari. Det innebär att 1,7 miljoner fler EU-medborgare hade ett arbete jämfört med januari 2006.
Efter en topp under 2004 då arbetslösheten inom hela EU låg på omkring 9 procent har den sakta men säkert sjunkit och är nu den lägsta sedan mätningarna startade 1993.
Men jämfört med USA och Japan, där arbetslösheten är 4 till 5 procent, ligger EU ännu högt.
Eurostats definition av arbetslösa är de mellan 15 och 74 år som, enligt ILO:s definition, är utan jobb men som kan börja jobba inom två veckor och som aktivt sökt arbete under de senaste fyra veckorna.
I Sverige har Statistiska Centralbyrån, SCB, sedan länge mätt arbetslösheten på ett lite annorlunda vis. Dels har heltidsstuderande som söker arbete, till skillnad från i Eurostats statistik, inte räknats in, dels har den svenska statistiken endast omfattat personer som är 16 till 64 år.
När statistikerna gjort en beräkning enligt Eurostats sätt att räkna framgår att 6,8 procent av svenskarna var arbetslösa i januari och att ungdomsarbetslösheten låg på 19.8 procent, vilket alltså är högre än genomsnittet i EU-länderna.
Regeringen har ännu inte bestämt om den svenska arbetslösheten ska redovisas enligt Eurostats ILO-standard. Ett besked kan komma i vårpropositionen.
ANITA TÄPP