-Antalet anmälningar av hatbrott med homofobiskt motiv har ökat mycket kraftigt. Det har inte brott med främlingsfientliga/rasistiska motiv gjort. Om brottsligheten har ökat eller om det bara är en ökad anmälningsbenägenhet vet vi inte. Kanske både och. Man kan anta att mörkertalen har varit och är mycket stora. Jag hoppas att större delen av ökningen beror på att mörkertalen minskat.
-Men det kan också vara så att hatbrotten ökar rent faktiskt. När människor som tidigare dolt sin sexuella läggning börjar ta plats kan det vara provocerande för somliga. Det vanligaste hatbrottet är vardaglig diskriminering till exempel från grannar, släktingar och arbetskamrater.
Varför är hatbrott så viktigt att bekämpa? Är det någon skillnad på att bli misshandlad vid ett rån eller att bli misshandlad för att du är homosexuell?
-Det är viktigt att försvara alla människors lika värde i en demokrati. Ingen ska behöva vara rädd för att bli hotad, utsatt för våld eller diskriminering för den person man är
Vad gör polisen mot hatbrott?
-Vad polisen gör ser olika ut i olika polismyndigheter, men generellt kan man säga att det är viktigt att arbeta både inåt i organisationen med s k HBT-kunskap* på den egna arbetsplatsen, samt utåt med den rena brottsbekämpningen.
I Stockholm ska all personal genomgå HBT-utbildning för att förebygga diskriminering på arbetsplatsen. Samtidigt pågår utbildning i den brottsutredande och
brottsbekämpande verksamheten för att vi ska bli bättre på att uppmärksamma dessa brott och brottsoffer. Vi måste också tillsammans med åklagarna bli bättre på att utreda brotten effektivt.
*HBT= homosexuella, bisexuella samt transpersoner.
Acceptera inte diskriminering
"Du har rätt att aldrig acceptera diskriminering" heter en ny broschyr som finns att hämta på www.do.se. DO, Diskrimineringsombudsmannen, berättar där om vad religiös och etnisk diskriminering är, hur man kan motverka den och hur myndigheten arbetar.
Här finns historien om hur Linda vägrades inträde till badhuset med sin treårige son. Som finsk rom är det inte första gången hon utsätts för diskriminering. Här finns även historien om Fatima som sökte jobb som ekonom, men som blev brädad av en som hade betydligt mindre erfarenhet av ekonomjobb än Fatima. Två solklara fall av diskriminering som anmälts till DO.
På www.do.se finns också en rapport som visar hur romer ständigt diskrimineras i Sverige. Det visar inte minst den rundringning till campingplatser som Dagens Eko gjorde i början av augusti. Av 20 tillfrågade campingplatser var det bara hälften som tog emot romer.
Ekonomiska skillnader minskar
Den ekonomiska jämställdheten mellan kvinnor och män har ökat från början av 1990-talet in på 2000-talet. Kvinnors löneinkomster har ökat framförallt genom att de jobbar fler timmar och är mer välutbildade i dag. Detta visar Arbetslivsinstitutet i en ny rapport som är en del av regeringens jämställdhetspolitiska utredning. Däremot har de ekonomiska skillnaderna ökat mellan andra grupper - unga och äldre, lågutbildade och högutbildade, infödda svenskar och de som invandrat hit, visar rapporten som professor Anita Nyberg står bakom.
Fler byter namn
Allt fler vill försvenska sina namn, skriver Svenska Dagbladet. Förra året fick Patent- och registreringsverket in 276 ansökningar om att ändra ett utländskt namn till ett försvenskat. Två år tidigare var det 153. Bakom en ansökan kan det finnas en hel släkt.
Är det dags att avidentifiera ansökningshandlingar när vi söker jobb?
Få rörelsehindrade har arbete
Endast 39 procent av Sveriges rörelsehindrade har ett arbete - och då är deltidsarbetande, de som arbetar på Samhall och de som har lönebidrag medräknade. Det visar en undersökning som utredningsinstitutet Handu gjort.
Resultatet gör att De handikappades riksförbund, DHR, överväger att ompröva sitt motstånd mot kvotering.
(Källa: TT)
Citat: "Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter."
FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, artikel 1