Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Valkampen

Siftidningens valenkät visar att partierna inte ens är överens om arbetslöshetens omfattning. Regeringen och stödpartierna räknar bara öppet arbetslösa och personer i Ams-åtgärder, medan den borgerliga alliansen talar om alla människor i ett socialt utanförskap. Skillnaden kan vara över en miljon människor!
Publicerad
Alliansens överdrifter skulle reduceras om de medgav att alla förtidspensionerade och långtidssjuka inte kan återgå i arbete. Underdriften hos partierna till vänster skulle dämpas om de tog till sig att även alla studerande som söker jobb faktiskt är arbetslösa.
Att jobben nu ökar som en effekt av högkonjunktur och Sveriges goda ekonomi borde gynna Göran Persson & Co. Ändå är det den fortsatt relativt höga arbetslösheten som kan bli hans fall som statsminister.
Alliansens ledare Fredrik Reinfeldt kan bli avkastad av samma skäl, fast skälet stavas a-kassa i hans fall. De borgerliga partierna vill sänka skatten på arbetsinkomster men också sänka ersättningen från a-kassa och sjukförsäkring. De tänker även höja folks egenavgifter till a-kassan och slopa rätten till avdrag för a-kassa och fackavgift.
En sån politik skulle betyda att en Sifmedlem, som tjänar runt 25 000, måste betala 600 kr/mån i medlemsavgift till facket och a-kassan, upplyste Sifs förhandlingschef Lars-Bonny Ramstedt i Almedalen. Moderaternas chefsekonom Anders Borg kontrade med att alliansens skattesänkning mer än väl kompenserar medlemmen för denna avgiftshöjning.
Det är riktigt att alliansens höjda förvärvsavdrag rent matematiskt har en utjämnande verkan. Men hur många kommer att göra den kopplingen, när det nya medlemsbeviset kommer i brevlådan med dubblerad avgift? Då är det lätt att reaktionen blir: "nej, nu f-n får det vara nog, jag har inte råd längre att vara med i både facket och a-kassan." Hur det påverkar fackets möjligheter att rekrytera fler medlemmar är inte svårt att gissa.
Resultatet av alliansens politik skulle kunna bli en försvagad fackföreningsrörelse, vilket på sikt leder till sämre inflytande på arbetsplatserna och lägre löneökningar. I ett sånt scenario - med kraftlösare kollektivavtal - blir det allt svårare att hävda de anställdas rättigheter. Balansen mellan parterna rubbas. Nyttan av skattelindring blir då också allt mindre märkbar.
TCO har granskat effekterna av alliansens a-kasseförslag. TCO finner att fler människor inte kommer att få den trygghet i omställningen (vid uppsägningar och strukturomvandlingar) som dagens frivilliga a-kassa ger. Detta trots att alliansen talar om en obligatorisk kassa för alla.
30 000 fler skulle få del av a-kassans inkomstbaserade ersättning, Men cirka 50 000 skulle utestängas därför att de borgerliga partierna vill ändra reglerna. De vill skärpa arbetsvillkoret och avskaffa möjligheten för heltidsstuderande att få grundbeloppet i försäkringen. De ska också begränsa den "överhoppningsbara" tiden från sju till fem år. Det senare innebär att särskilt kvinnor, som pluggar och är föräldralediga under en följd av år, riskerar att förlora rätten till a-kassa.
TCO befarar även att arbetslöshetsförsäkringens legitimitet undergrävs, om taket för ersättningen sänks och ännu fler arbetslösa får mindre än 80 procent i a-kassa. Det är en i högsta grad befogad rädsla.
BJÖRN ÖIJER

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.