Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Välbesökt workshop för kvinnliga chefer

Tio storföretag och hundra kvinnor samlades under gårdagen för att diskutera hur man skapar jämställdhet i det svenska näringslivet.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad 24 maj 2013, kl 13:25

Det är långt kvar tills män och kvinnor delar lika på chefsposterna inom svenskt näringsliv. I börsbolagens styrelser är endast en femtedel kvinnor. I ledningsgrupperna är siffran ännu dystrare.  Under gårdagen samlades kvinnor från tio storföretag för att diskutera lösningar, alla chefer eller blivande sådana som nu agerar managmentkonsulter åt sina företag med uppdraget att få fler kvinnor att nå operativa och beslutsfattande positioner.
- Ofta tar företagen in utomstående konsulter som ska rodda i frågan. Men vem vet bättre än de kvinnor som själva jobbar i chefspositioner om vilka hinder och möjligheter det finns för att nå toppen, sade Eva Swartz Grimaldi, en av initiativtagarna till projektet Battle of the numbers.

En gemensam grund för alla de tio företagen var goda värderingar och attityder. Har man öppna rekryteringar med både manliga och kvinnliga kandidater? Finns både män och kvinnor i gruppen som håller i intervjuer? Och hur gör man det möjligt att fortsätta avancera när familjen växer?

Även företaget tjänar på att vara en jämställd arbetsplats.
- Det handlar om lönsamhet och konkurrens om arbetskraften. Det gäller att knyta talanger till sig. Och de allra bästa kommer inte att välja ett företag som inte har rätt värderingar, sade Era Kapilashrami på SSAB.

Workshopen under torsdagen var projektets tredje.
- Vi har kommit en bra bit på väg och lösningarna blir allt mer konkreta, vilket känns bra. Hittills har företaget varit väldigt positiva. Vi har träffat våra ledningsgruppen för en första dialog. Nu fortsätter arbetet, sade Hanna Friberg på SSAB.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.