Den här veckan och nästa är det riskgrupperna som vaccineras genom landstingens försorg. För att höra till den skaran ska man till exempel lida av kronisk lungsjukdom, astma som har medicinerats i minst tre år, extrem fetma eller vara gravid.
Först sedan riskgrupperna och vårdpersonal fått vaccination mot den nya influensan kommer turen till resten av invånarna. Då kommer också företagshälsan att vaccinera anställda på företag med avtal. Åtminstone i de flesta län. Enligt ett avtal mellan Föreningen Sveriges Företagshälsovård (FSF) och Sveriges kommuner och landsting ska företagshälsan avlasta landstingen och kan ta betalt av arbetsgivaren.
- Vi har bekymmer i Stockholms län. Stockholms landsting har beslutat ge viss ersättning för alla vaccinationer. Någon annan ersättning får företagshälsovården inte ta, har man sagt. Men den ersättning som landstinget ger täcker inte kostnaderna, säger Lars Hjalmarson, vd på FSF.
Det betyder att alla i Stockholm får vända sig till sin vårdcentral för att få en vaccination. I Södermanland har landstinget beslutat vaccinera alla själv.
- Man har pratat om att sätta upp vaccinationstält där tror jag, säger Lars Hjalmarson.
I övriga landsting kan företagen välja att erbjuda sina anställda vaccination genom företagshälsovården. Mot en viss kostnad för arbetsgivaren. Men tidigast om tre veckor gissar Lars Hjalmarson.
- Såvida inte landstingen har några andra fördelningsnycklar, jag vet att något pratar om att gå efter åldersgrupper och börja med de yngre, kommer vaccinet att fördelas hyfsat lika mellan olika aktörer, däribland företagshälsovården.