Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Utvecklingsländerna allt viktigare för Sverige

Sverige måste prioritera dynamiska utvecklingsländer för att dra till sig utländska investeringar i framtiden, enligt Invest in Sweden Agency (ISA).<br />
Publicerad
De utländska investeringarna ökar globalt men minskar inom EU:s gamla medlemsländer. Även om EU med dess 450 miljoner invånare även i fortsättningen kommer vara en viktig marknad för Sverige är det dags att blicka mot dynamiska regioner som Indien, Gulfstaterna och Brasilien, skriver ISA i sin "klimatrapport" till regeringen.
- Inom ISA lägger vi 80 procent av våra resurser på i-länder och 20 procent på utvecklingsekonomier. Här måste vi kanske tänka om och på sikt fördela 50-50, säger Magnus Runnbeck, utredningsansvarig vid ISA.
Enligt ISA är Sverige fortfarande ett attraktivt land för utländska investeringar, men har i viss mån börjat stagnera. Världen över finns en uppfattning om att Västeuropas ekonomier står och stampar.
ISA framhåller vikten av en internationaliserad utbildningssektor och tar det stora vetenskapliga utbytet mellan Sverige och Kina som exempel. Under 1980-talet utbildades nämligen en stor mängd kinesiska doktorander inom teknik i Sverige, kanske fler än i något annat land.
Andra förslag från ISA är att satsa på svenska specialiteter som Telecom och biovetenskap, utveckla Östersjöregionen och fokus på Ryssland, underlätta arbetskraftsinvandring och sänka bolagskatten från 28 procent till EU-snittet 23 procent.
ISA är en myndighet under Utrikesdepartementet med uppdrag att verka för att utländska företag investerar i Sverige.

JÖRAN LINDEBERG

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.