Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Utredare vill locka bidragstagare ta tillfälliga jobb

Etableringsjobb, en mer aktiv arbetsförmedling, och ekonomiska morötter. Det är några idéer om hur socialbidragstagare ska hjälpas ut i arbetslivet. Förslagen kommer från den statliga utredningen Från socialbidrag till jobb.<br />
Publicerad
- Orsakerna till att man blir beroende av socialbidrag är många och komplexa, säger utredaren Sture Korpi.
I utredningen läggs över 20 förslag på hur man ska underlätta för socialbidragstagare att komma ut i arbetslivet.
Bland annat vill man ändra på arbetsförmedlingens sätt att arbeta. Utredningen visar till exempel att personer med försörjningsstöd inte matchas mot jobb i lika stor utsträckning. Arbetsförmedlingen är främst till för personer som uppbär arbetslöshetsersättning. Socialbidragstagare hamnar i en annan sökandekategori och får därmed inte samma information om lediga tjänster.
Utredaren föreslår också etableringsjobb som ett komplement till nystartsjobben. Dessa ska fungera på ett liknande sätt, men innefattar personer som ännu inte kommit ut på arbetsmarknaden, till exempel ungdomar eller invandrare.
Man vill även stimulera socialbidragstagare att ta tillfälliga jobb. Ett av dessa förslag är en så kallad förvärvsstimulans. Konkret innebär det att en person som får ett arbete, men som fortfarande är beroende av socialbidrag får behålla en del av sin lön. Till skillnad från i dag då hela inkomsten reducerar bidraget.
Ungdomar i familjer som är beroende av ekonomiskt bistånd bör också få sommarjobba upp till en viss inkomstgräns utan att detta påverkar familjens bidrag.

ANNE-LI LEHNBERG

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.