Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Utlandsstudier underlättar inte karriären

Svenska studenter som studerat ett år utomlands har svårare att hitta sitt första jobb.<br />- Arbetsgivare straffar dem som inte går den raka vägen, säger nationalekonomen Ali Tasiran vid Göteborgs universitet.
Publicerad
Utlandsstudier tycks inte underlätta karriären, enligt en stor svensk studie. Trots det vill den ansvarige för Erasmusprogrammet i Sverige, Ulf Melin, ställa krav på högskolorna att se till att fler studenter läser utomlands.
- Det är viktigt för högskolans utveckling att fler läser utomlands, säger Ulf Melin, som är generaldirektör för Internationella programkontoret.
Det handlar främst om läkare och ingenjörer som har svårare att hitta första jobbet efter examen om de tillbringat ett studieår utomlands.
På liknande sätt drabbas de som arbetar några år innan de påbörjar studierna. Fem år efter examen tjänar dessa studenter mellan 12 och 15 procent mindre än dem som gått raka vägen efter gymnasiet.
Docent Ali Tasiran har följt 2 600 läkare och ingenjörer som examinerades i mitten av 90-talet. Studenterna har fem år efter examen fått svara på 72 frågor om tillvaron efter examen, om vilket jobb och lön de har och hur nöjda de är med sitt studieval.
Ingenjörer och läkare som studerat utomlands drabbades särskilt hårt. På andra utbildningar var mönstret inte lika tydligt.
Ali Tasiran förklarar:
- En tolkning är att arbetsgivare som anställer läkare och ingenjörer tycker att det är oseriöst att inte gå den raka vägen och därför straffar dem. Det kan finnas sådana gallringsmekanismer när arbetsgivare grupperar individer.
- En annan tolkning är att arbetsgivarna är främmande för att ta tillvara det kunnande som inhämtats utomlands trots alla försök med internationalisering och europeisering.
Resultaten ligger i linje med andra studier som visat att utlandsstudier generellt sett inte premieras av arbetsgivare.
Idag väljer färre än en procent av de svenska studenterna att studera utomlands i det så kallade Erasmusprogrammet, för studier i andra EU-länder.
Det är långt färre än i flertalet andra äldre EU-länder och något som Internationella programkontoret, som administrerar Erasmusprogrammet i Sverige, nu slår larm om.
Vad är det för vits att läsa utomlands om det inte gynnar det fortsatta arbetslivet?
Ulf Melin svarar:
- Det är en bra fråga. Det stämmer att utlandsstudier inte alltid lönar sig. Jag är kritisk till att näringslivet inte tar tillvara möjligheterna bättre. Utländska studier skall vara meriterande.
Du säger att högskolorna skall se till att studenterna läser ett år utomlands. Är det rimligt att kräva det, om det kan missgynna studenterna?
- Nej, givetvis kan man inte kräva det. Men fler borde göra det, säger Ulf Melin.

THOMAS HELDMARK







Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.