Undersökningen av drygt 6 000 aktieråd under tio år presenteras i boken "Lönsamma aktietips?" av Erik Lidén och Olle Rossander. Deras sammanfattning är grym:
"I de allra flesta fall hade det varit bättre för aktiespararen att inte följa råden alls, utan satsa på andra papper med jämförbar risk."
Några råd har varit bra, men i genomsnitt har de aktier som rekommenderats efter ett år visat upp en kurs som ligger 2 procent under aktier på samma risknivå.
En sak har de flesta skribenter lyckats med: säljråd. De har kunnat varna för aktier som är på väg att rasa. Men de flesta privatpersoner har ingen glädje av säljråden, eftersom de i regel inte äger aktier i högriskbolagen.
"Undersökningen visar otvetydigt att inte ens råden rörande folkaktierna Ericsson och Telia får godkänt. Tvärtom", konstaterar Lidén och Rossander.
Över två hundra skribenter har synats och de flesta får alltså underkänt betyg. Tre av dem utmärker sig dock positivt: Björn Davegårdh, Per Lindvall och Magnus Larsson.
Tack vare Davegårdhs råd är Börsveckan den enda tidning som slipper skämmas, men Davegårdh har just satt punkt för sin rådgivarroll på tidningen.
De allra sämsta köpråden har stått i kvällstidningarna. Expressens aktier gick 17 procent sämre än jämförbart aktieindex. Det beror på att tidningen återpublicerat råd från Affärsvärlden - som inte ens var bra första gången de trycktes.
Den aktiesparande amatören som försöker gå i proffsens fotspår blir alltid minst ett steg efter och sladdar man ännu mer kan resultatet bli ruinerande. Den som köper tidningar och lägger ner tid på att läsa om "vinnaraktier" har gjort en dålig affär från början. Ännu sämre blir det om man börjar följa råden och gör affärer, som kostar i form av avgifter och skatter.
"Ge apan en börslista, tjugo pilar och en banan!" skriver Lidén och Rossander.
(Siftidningen nr 2-2007)