Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Uppsägningar klara på IBM

I dag delar IBM ut uppsägningar till cirka 400 personer på fem orter. Samtidigt har 250-300 anställda i Stockholm anmält intresse för avgångsvederlag.
Publicerad
IBM varslade i mars 538 personer i Västerås, Eskilstuna, Linköping, Alingsås och Huskvarna. Av de varslade har ett 100-tal personer fått erbjudanden om arbete i Stockholm eller Göteborg. När uppsägningarna i dag började delas ut var det fortfarande oklart hur många som sägs upp på respektive ort.
- Vi vet att några tackat nej till erbjudandet om omplacering, då ska erbjudandet gå till någon annan på de berörda orterna, säger Marina Åman, ordförande för Sifs koncernfack.
Ett 20-tal anställda går över till Info Care. Fler kan få liknande möjligheter.
- Ett antal företag vill köpa delar av verksamheten i Eskilstuna, därför kan det bli lättare att hitta nya jobb där, säger Marina Åman.
När IBM lämnar de fem orterna flyttas 200 tjänster till andra länder.
- Tidsplanen håller inte, det kör ihop sig. Ett antal personer kommer att få jobba längre än sin uppsägningstid, säger Marina Åman.
I Stockholm lades inte något varsel, i stället gick IBM ut med erbjudanden om avgångsvederlag till dem som frivilligt lämnar företaget. När få nappade gick IBM ut med individuella erbjudanden till personer där företaget bedömer att kundunderlaget viker. Hur många personer det gäller är oklart enligt Barbro Lådö, pressansvarig på IBM.
De som slutar erbjuds i båda fallen upp till 18 månadslöner.
- Vi har fått 250-300 intresseanmälningar. Vi kan inte se från vilket program de kommer, processen är densamma, säger Barbro Lådö.
Men det är inte givet att anställda som vill sluta får göra det.
- Det handlar om tvåsidighet. Företaget har synpunkter utifrån de arbetsuppgifter man har, säger Barbro Lådö.
Intresset för avgångsvederlag anser hon tyder på en vändning i IT-branschen.
- Det finns diskussioner om brist på specialkompetens. Man kan spekulera i att intresseanmälningarna tyder på att marknaden blivit bättre.
IBM har vid tiden för uppsägningarna cirka 4 000 anställda i Sverige.

CHRISTINA SWAHN



Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.