- Vi vet att några tackat nej till erbjudandet om omplacering, då ska erbjudandet gå till någon annan på de berörda orterna, säger Marina Åman, ordförande för Sifs koncernfack.
Ett 20-tal anställda går över till Info Care. Fler kan få liknande möjligheter.
- Ett antal företag vill köpa delar av verksamheten i Eskilstuna, därför kan det bli lättare att hitta nya jobb där, säger Marina Åman.
När IBM lämnar de fem orterna flyttas 200 tjänster till andra länder.
- Tidsplanen håller inte, det kör ihop sig. Ett antal personer kommer att få jobba längre än sin uppsägningstid, säger Marina Åman.
I Stockholm lades inte något varsel, i stället gick IBM ut med erbjudanden om avgångsvederlag till dem som frivilligt lämnar företaget. När få nappade gick IBM ut med individuella erbjudanden till personer där företaget bedömer att kundunderlaget viker. Hur många personer det gäller är oklart enligt Barbro Lådö, pressansvarig på IBM.
De som slutar erbjuds i båda fallen upp till 18 månadslöner.
- Vi har fått 250-300 intresseanmälningar. Vi kan inte se från vilket program de kommer, processen är densamma, säger Barbro Lådö.
Men det är inte givet att anställda som vill sluta får göra det.
- Det handlar om tvåsidighet. Företaget har synpunkter utifrån de arbetsuppgifter man har, säger Barbro Lådö.
Intresset för avgångsvederlag anser hon tyder på en vändning i IT-branschen.
- Det finns diskussioner om brist på specialkompetens. Man kan spekulera i att intresseanmälningarna tyder på att marknaden blivit bättre.
IBM har vid tiden för uppsägningarna cirka 4 000 anställda i Sverige.
CHRISTINA SWAHN