Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Uppgifter om stora neddragningar vid Saab i Trollhättan irriterar

Att som EMF påstå att 1400 jobb ska bort vid Saab Automobile i Trollhättan innan 2010 är både onödigt och osakligt, hävdar Lars R Johansson, Sifklubbens representant i bolagsstyrelsen och Europafacket.<br />
Publicerad
Han är irriterad på Europeiska Metallfackets, EMF, utspel.
- Påståendet bygger bara på teoretiska siffror utifrån en slags konstig teoretisk modell. Företaget har ju inte ens fattat beslut om inriktningen och vi har inte fått besked om vad vi ska göra än.
- Uppgiften om att vi ska få producera 100 000 bilar är exempelvis bara en uppskattning. Dessutom förstår jag jnte vad EMF:s syfte är med att gå ut med det här. Det gagnar ju varken Saab, de anställda eller varumärket.
EMF:s uppgift om de stora neddragningarna kom några dagar efter att General Motors europeiska ledning meddelat att Saab i Trollhättan är en av de fyra europeiska fabriker som får bygga bilmodeller på den nya Deltaplattformen.
Därmed ska produktionen i Trollhättan vara säkrad efter 2010.
Lars R Johansson påpekar att han redan flaggat för att det ännu är för tidigt att säga hur de 4 500 arbetstillfällena kommer att påverkas av den nya produktionen.
Ett frågetecken är vilken övrig produktion Trollhättan får, ett annat hur en planerad snabbare tillverkning av de nya bilarna påverkar jobben.
I Dagens industri uppger Paul Åkerlund, IF Metalls ordförande på Saab Automobile i Trollhättan, att EMF kan ha offentliggjort uppgifterna för att "peppa de GM-anställda" inför de förhandlingar som stundar i nästa vecka och i början av maj.
- Det är ju en tänkbar orsak. Men det skapar ändå bara förvirring, säger Lars R Johansson.
Vid de aktuella förhandlingarna hoppas facken få till ett ramavtal på europanivå.
- Vi hoppas kunna se till att eventuella framtida neddragningar i Europa hanteras på ett bra och rättvist sätt, säger Lars R Johansson.

ANITA TÄPP

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.