Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionen vill att regeringen tar en del av vulkannotan

Staten bör garantera lån till flygbolagen och dessutom betala mat och hotellkostnader för de drabbade resenärerna. Det föreslår Unionen i ett brev till regeringen.
Rickard Jakbo Publicerad 22 april 2010, kl 14:04

- Det handlar om en naturkatastrof som inte går att jämföra med något annat i närtid, säger Peter Hellberg, Unionens 1:e vice ordförande.

Enligt brevet oroar sig många av Unionens medlemmar inom flygbranschen för konsekvenserna av det isländska vulkanutbrottet. Förutom att deras arbetsgivare förlorar biljettintäkter måste flygbolagen betala resenärernas extra utgifter för mat, hotell och resor. Snart kan pengarna vara slut, skriver Unionen till infrastruktursminister Åsa Torstensson.

- Infrastrukturen hotas om bolagen försvinner eller börjar fungera dåligt. Framtida flygningar kan komma att ställas in, och det kan ta lång tid att bygga upp motsvarande verksamhet, säger Peter Hellberg.

Unionen vill att regeringen:

  • gör utfästelser om lånegarantier till flygbolagen
  • sänker bolagens avgifter till myndigheter
  • helt eller delvis står för mat, hotell och ersättningsresor för de drabbade resenärerna.
  • hjälper företagen att hantera personalkostnader, till exempel genom att senarelägga sociala avgifter

Marknadsliberala kritiker menar att ett stöd till det hårt drabbade SAS skulle snedvrida konkurrensen. Låt SAS och andra krisande flygföretag gå omkull, menar de. Då kan andra lönsamma bolag ta vid.

- Jo, men våra förslag handlar inte om enskilda bolag eller SAS utan om alla drabbade bolag i flygbranschen, säger Peter Hellberg.

Åtgärderna bör samordnas på EU-nivå, anser förbundet. Det är nämligen EU-regler som styr vad flygbolagen måste betala till strandsatta flygkunder.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.