Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionen varnar för säljföretag

Att arbeta hos oss ser de flesta som en utmaning. Så marknadsför sig Borlängeföretaget Random Sales på sin hemsida. Och en utmaning är det. Eftersom de anställda inte får ut någon lön.
Lina Jonsson Publicerad 17 juni 2010, kl 10:40

Random sales i Borlänge säljer bredband, telefoni och teve på uppdrag av Comhem. Det sker genom direktförsäljning, alltså dörrknackning. Lönen är provisionsbaserad och betalas endast ut om du lyckas sälja tillräckligt många abonnemang. Till sommaren söker företaget ny personal.

- Företaget är nytt för oss, men strategin är gammal. Vi brukar säga, ju mindre grundlön desto mindre seriöst säljföretag. Det är synd att den här typen av företag gärna lockar till sig unga utan erfarenhet av arbetslivet. De vet inte vad de ska förvänta sig, säger Matthias Henriksson Grahn, ombudsman på regionkontoret i Dalarna.

Till sommaren söker Random Sales 32 nya teamleaders, företagssäljare och Canvass säljare. Det krävs ingen tidigare säljerfarenhet och utbildning sker på plats via så kallade mentorer.

- Det är en aggressiv företagsform och då är personalomsättningen i regel ofta stor. Det gäller att på så kort tid som möjligt tjäna så mycket som möjligt. Eftersom så många slutar är det svårt att organisera dem och få företaget att teckna kollektivavtal, säger Matthias Henriksson Grahn.

Hans råd är ändå att höra av sig till Unionen om man misstänker ett dåligt anställningskontrakt eller en oseriös arbetsgivare.

- Tyvärr kan vi inte erbjuda någon förhandlingshjälp förrän efter tre månader, men vi kan erbjuda ett medlemskap och på så vis försöka förmå företaget att teckna

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.