Sedan två år tillbaka har kvinnan, som är medlem i Unionen, bland annat arbetat som boendestödjare vid ett gruppboende och som personlig assistent. I november förra året började hennes arbetspass dras in och från och med i år upphörde de helt. Motiveringen löd att medlemmen saknade de språkkunskaper som krävdes, vilket ska ha lett till missförstånd samt att hon inte blåst i alkolåsen på kommunens bilar. Därtill ansåg kommunen att hon jobbade "forcerat", vilket inte uppskattats av vårdtagarna.
- Jag blir förvånad att man från kommunen påstår att hon inte skulle ha tillräckliga språkkunskaper. Hon har finska som modersmål men har bott i Sverige i 30 år och då jobbat, gått på kurser och vidareutbildat sig. Hon har inga som helst svårigheter att göra sig förstådd, säger Lars Åström, förbundsjurist på Unionen.
Kommunens bilar är utrustade med alkolås. För att kunna starta fordonen krävs att föraren blåser i ett munstycke. På grund av sin astma hade kvinnan svårt att blåsa i alkolåsen då hennes lungkapacitet inte räckte till.
- Det är möjligt att hon behövde köra bil i tjänsten, men man borde från kommunen ha funderat på andra lösningar och alternativ, säger Lars Åström.
Genom att inte erbjuda kvinnan fortsatt anställning grundat på påståendet att hon inte har tillräckliga språkkunskaper och genom att kräva att hon skulle blåsa i ett alkolås, som hon inte klarar av, anser Unionen att kommunen brutit mot diskrimineringslagen. Man stämmer därför kommunen på sammanlagt 160 000 kronor.
