Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionen Småland bjöd in till årsmöte

Klockan är sju och skiddrottningen Charlotte Kalla ställer sig på startlinjen i Vancouver. Hon ska snart ta sitt första OS guld i 10 kilometer fristil. Sverige håller andan och spänner knogarna. Samtidigt sitter 60 trofasta unionenmedlemmar och lyssnar på information om årets avtalsrörelse på Teleborgs slott i Växjö.
Lina Jonsson Publicerad

- Vi konkurrerar om medlemmarnas fritid så det är inte helt lätt att få dem att komma till möten. Därför försöker vi att hitta på något roligt i samband med klubbarnas årsmöte, så att fler lockas hit, säger Marie Zeidlitz, ombudsman i region Småland.

För tredje året i rad har Unionen Småland bjudit in de mindre klubbarna i Växjö på en aktivitet i samband med deras årsmöten. Förra året fick de lyssna på en föreläsning om musikens historia, i år är "etikettdoktorn" Mats Danielsson inbjuden till Teleborgs slott.

- Medlemmarna jobbar hårt med sina uppdrag men får kanske inte den respons de förtjänar varken av oss eller företaget. Det här är ett sätt att ge någonting tillbaka, säger Mark Johansson, rådgivare i region Småland.

Kvällen inleds med middag i slottets salonger. Därefter informerar Mark Johansson och Jakob Danielsson, ombudsmän i region Småland, om årets avtalskrav och hur Unionen jobbar med frågorna. Efter en lyckad föreläsning om vett och etikett är det sedan dags för de sex klubbarna att hålla sina årsmöten.

Klubben från Hammarplast har 17 medlemmar på plats. De diskuterar avtalsrörelsen, lagda motioner och hur ekonomin sett ut under året.

-  Vi har 33 medlemmar totalt men det är svårt att få hit alla eftersom en del är säljare och är på resande fot. Efter mötet tar vi hem all information och delger resten av företaget, men jag vet inte hur många som är intresserade av att läsa den. Årsmötet är ingen kioskvältare direkt, säger Tina Guldstrand, ordförande för klubben på Hammarplast och får medhåll av Mark Johansson.

- Det är ett fåtal entusiaster som engagerar sig. Främst tror jag att medlemmarna är rädda att väljas till något uppdrag och få en massa merjobb de inte frågat efter. Men när man väl tagit steget att jobba fackligt och ser möjligheterna till att påverka, så upplever jag att de flesta bara tycker att det är roligt och utvecklande, säger han.

Klubbarnas årsmöten tar allt från 10 minuter till en timme. På Alwex är man väl förberedd och klubbar igenom styrelse och uppdrag i rask takt. Mark Johansson som blivit inbjuden att sitta ordförande hinner knappt slå klubban i bordet innan mötet är avslutat.

Innan februari är slut ska samtliga av Sveriges klubbar ha avklarat sitt årsmöte samt valt en ny styrelse. Region Småland planerar att fortsätta sin lyckade aktivitet med gemensamma årsmöten även nästa år, kanske också då på Telleborgs slott.

- Nu närmast kommer ytterligare sju klubbar hit men efter det ser vi fram emot nästa år, säger Marie Zeidlitz.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.