Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionen öppen för jämställdhetspotter

Unionen är öppen för att diskutera jämställdhetspotter för att få bort lönediskrimineringen av kvinnor, men kan samtidigt konstatera att utvecklingen av tjänstemännens lönekrav allt mer avlägsnar sig från alla former av specialpotter.
Samtidigt säger nu fackförbundet Handels att jämställdhetspotten minskat löneskillnaderna mellan män och kvinnor.
Göran Jacobsson Publicerad

- Vi ser behovet av rättvisa löner. Skulle vi kunna komma på en pott som minskade lönediskrimineringen av kvinnor så vore det bra, men vi har ännu inte ställt några sådana krav, säger Bo Hallberg på Unionens förhandlingsavdelning.

Han är dock skeptiskt till den konkreta utformning som LO:s jämställdhetspott haft, eftersom den inte prickat rätt.
Som han förstår det var den konkreta effekten av kravet att branscher med förhållandevis få kvinnor och låg lön fick ställa lägre lönekrav än branscher med förhållandevis hög lön och stor andel kvinnor.

Bo Hallberg berättar att facket på 70-talet reste krav om olika slags potter och då fanns också en särskild kvinnopott, men utvecklingen har gått ifrån specialdestinerade potter.

Inför förra årets avtalsrörelse diskuterades bland annat jämställdhetspotten på de förberedande rådslagen.
Resultatet blev krav på fortsatt lönekartläggning och att rätta till diskriminerande lönesättning.
- Nästa avtalsrörelse är en helt ny avtalsrörelse. Kräver medlemmarna jämställdhetspotter får vi driva det, säger Bo Hallberg.

I förra avtalsrörelsen var jämställdhetspott ett av LO:s krav.
Den är ett krav på extra lönepåslag på minst 205 kronor per månad. Storleken på potten bestäms av andelen kvinnor med en månadslön lägre än 20 000 kronor i månaden på ett avtalsområde.
Om det finns 60 procent kvinnor med en lön lägre än 20 000 kronor på ett avtalsområde så blir jämställdhetspotten 60 procent av 205 kronor per anställd.

Potten har hela tiden varit omstridd inom LO. IF Metall och de flesta industrifacken i LO har motsatt sig den.
IF Metall har till och med hotat med att lämna LO-samordningen om jämställdhetspotten finns med bland kraven i nästa avtalsrörelse.

LO-facket Handels har kommit fram till att jämställdhetspotten var en framgång.
I den senaste avtalsrörelsen fick kvinnorna i genomsnitt 797 kronor mer per månad medan männens löneökning var 520 kronor i genomsnitt enligt Handels egna beräkningar.

Handels förklarar att det innebär att löneklyftan minskat och nu tjänar kvinnorna 95 procent av vad männen gör i Handels, vilket är den minsta skillnaden någonsin för Handels del.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.