Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionen i bemanningstvist

Unionen förbereder sig för att stämma Lokaldelen i Halmstad för brott mot lagen om anställningsskydd för att företaget hyrt in folk när det fanns uppsagda med återanställningsrätt.
Göran Jacobsson Publicerad

- Det här är Unionens första tvist kring återanställningsrätt för uppsagda när ett företag hyr in, säger Hans Ekström, central ombudsman hus Unionen.

Lokaldelen i Halmstad sa upp personal både 2008 och 2009 på grund av arbetsbrist. Förra året i december var det 14 personer som blev uppsagda. I början på året började företaget hyra in folk - i vissa fall på samma arbetsuppgifter som några uppsagda hade haft enligt fackklubbens vice ordförande Helena Salii.

- Vi tycker att företaget ska ta in dem som har återanställningsrätt istället, säger hon.

Företaget Lokaldelen ger ut en telefonkatalog. Dessutom tar företaget externa uppdrag. Lokaldelen i Halmstad arbetar åt Arbetsförmedlingen, Allers och SF Bio.
De omstridda arbetena handlar om att samla in uppgifter till den egna telefonkatalogen.
I landet har Lokaldelen kring 450 anställda och cirka 200 av dem är med i Unionen. I Halmstad arbetar drygt 200 personer hos företaget.

Lokaldelens personalchef Helena Christensen säger att företaget hyr för tillfälliga behov och att det är svårt att beräkna omfattningen på dessa uppdrag. Till skillnad från facket hävdar hon att de som hyrs in inte arbetar på befattningar som de uppsagda haft.

- Vår uppfattning är att det handlar om samma arbetsuppgifter. Det är inte svårt att få bilden att företaget ersatt uppsagda med inhyrda, säger Unionens Hans Ekström.

Unionen anser att det är tio uppsagda som fått sin återanställningsrätt kränkt. Både de lokala och de centrala förhandlingarna slutade i oenighet. Nu arbetar Unionens jurister med ärendet, vilket kan leda till en stämning i Arbetsdomstolen.
Den centrala motparten är MIA - Medieföretagen. Förhandlingschef Hans O Andersson säger att arbetsgivarorganisationen tittat noggrannt på frågan.

- Vi kan inte se att det är ett brott mot företrädesrätten. Det finns en mängd rättsfall och i dem finner vi inget stöd för att det rör sig om brott mot lagen om anställningsskydd, säger han.

Under avtalsrörelsen har frågan varit stor framför allt för LO-förbunden som kämpat för att få en reglering av inhyrningen när det finns uppsagda med företrädesrätt till återanställning. På flera av Unionens avtalsområden finns skrivningar som säger att parterna ska diskutera om det dyker upp några problem med inhyrning i samband med uppsägningar. På MIA-området ville Unionen ha en skrivning om att företag inte skulle hyra in om det finns uppsagda med företrädesrätt som har tillräckliga kvalifikationer för de arbetsuppgifter arbetsgivaren vill ha utförda. Arbetsgivarna sa nej till att införa en sådan skrivning i avtalet.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.