Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionen erbjuder Expertanställda stöd

Hemelektronikkedjan Expert har ansökt om konkurs. 160 medlemmar i Unionen drabbas av beslutet.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad 19 september 2012, kl 13:10

Orsaken till konkursansökan är att Expert i Sverige har gjort stora förluster under flera års tid. Man har de senaste åren vidtagit åtgärder för att skapa lönsamhet: Ägaren har tillfört kapital för att säkra driften och olönsamma butiker har avvecklats, men konkurrensen och den svaga marknaden har gjort att förlusterna fortsatt, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Sammanlagt berörs 817 anställda av nedläggningen. Runt 160 av dem är Unionenmedlemmar. Under morgondagen kommer Unionen att ha ett öppet möte på förbundskontoret mellan 16.00 och 21.00, dit alla berörda tjänstemän är välkomna.

- Vi kommer att ha ombudsmän här som kan svara på frågor om vad som händer efter en konkurs. A-kassan kommer att finnas på plats och förhoppningsvis också Trygghetsrådet. Det är jättetråkigt för de här medlemmarna, särskilt eftersom många av dem har jobbat på Onoff tidigare, som gick i konkurs 2009, säger Bengt Larsson, regional kommunikatör på Stockholmsregionen.

Expert har en omsättning på 2,8 miljarder per år. Sammanlagt har man 136 butiker i landet, av vilka 73 butiker är egenägda och 63 drivs av franchisetagare.

Det är endast de egenägda butikerna, samt huvudkontoret, som direkt berörs av konkursen. För dem träder nu den statliga lönegarantin in, som ska täcka upp för lön, intjänad semester, pension och försäkringar, under uppsägningstiden.
Både vikarier och tillsvidareanställda har rätt till den statliga lönegarantin, som baseras på hur lång uppsägningstid du har.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.