Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionen behåller aktier trots Amnestykritik

Trots kritik från Amnesty International ser Unionen ingen anledning att ändra sitt aktieinnehav i företaget Axis International, som säljer övervakningskameror till Kina.
Göran Jacobsson Publicerad 1 oktober 2010, kl 14:12

- Vi förlitar oss på en tjänst som screenar vårt aktieinnehav och vi har inte funnit något skäl att reagera, säger Thomas Wallberg, administrativ chef på Unionen.

Han förklarar att Unionen följer Sjunde AP-fondens etiska riktlinjer. När det gäller Axis International vill han inte tala om hur stort Unionens aktieinnehav är. Han säger dessutom att det är Unionens policy att inte uttala sig om enskilda bolag. Thomas Wallberg bekräftar dock att Unionen äger aktier i företaget.

Det är tidningen Sydsvenskan som berättar om Amnesty Internationals kritik av lundaföretaget Axis International. Företaget har sålt 70 övervakningskameror som ska användas på Himmelska Fridens torg. Enligt vd Ray Mauritsson väljer Folkrepubliken att köpa Axis kameror för att de har den bästa bildkvalitén. Företaget har även sålt övervakningskameror till den kinesiska storstaden Harbin.

Amnestys generalssekreterare Lise Bergh säger till Sydsvenskan att det finns en överhängande risk att övervakningskameror används för kränkning av mänskliga rättigheter. Hon tycker inte att man ska sälja sådana varor till Kina. Lise Bergh säger också att kineser som samlats för att protestera har trakasserats, fängslats eller försvunnit.

På det svarar vd för att Axis att företaget bara följer de lagar som finns och att företaget inte har några möjligheter att undersöka hur kunderna använder kamerorna.
Lise Bergh på Amnesty tycker inte argumenten håller. Varje företag måste ta sitt ansvar.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.