En avgörande faktor för hur stor ens framtida pension blir är tjänstepensionen, det vill säga den del som arbetsgivaren står för. För vissa kan tjänstepensionen komma att utgöra hälften av pensionen. Omfattas man inte av något kollektivavtal kring tjänstepension bör man själv förhandla om det med sin arbetsgivare.
Många saknar kunskap om detta och i dag beräknar man att var tredje person född på 70-talet inte omfattas av någon avtals- eller tjänstepension. Yrkesgrupper där detta är särskilt vanligt kan till exempel vara inom IT- eller reklambranschen. Frilansare och egenföretagare står också ofta utan avtal om tjänstepension.
Det man i övrigt kan göra för att förbättra sina utsikter till en bra pension är att försöka börja arbeta så tidigt som möjligt. Om man kommer ut i arbetslivet när man är 25 år i stället för 30 kan ha stor betydelse.
I dag är åldern när de flesta etablerat sig i arbetslivet 27 år för män respektive 29 år för kvinnor. Eva Adolphson tycker inte det behöver vara fel att plugga eller resa i några år, men man bör vara medveten om att det kan kosta i längden.
- Det kan ofta vara bättre att provjobba inom olika sektorer i stället för att provplugga om man är osäker på vad man vill syssla med.
En annan fallgrop som främst drabbar kvinnor är deltidsarbete under en längre period.
- Om man är två småbarnsföräldrar är det bättre att båda jobbar lite deltid än att en jobbar mycket deltid.
ANNE-LI LEHNBERG