35 procent av ungdomarna mådde sämre än kontrollgruppen. De hade sämre nattsömn, de var dystrare, mera gråtmilda och upplevde sig ha fått en sämre livskvalitet på grund av arbetslösheten .
För en stor grupp, 41 procent, var den självupplevda livskvaliteten oförändrad av arbetslösheten, medan nästan var fjärde, 24 procent upplevde en stegrad livskvalitet av att gå utan jobb i minst tre månader.
- Det visar att arbetslösa ungdomar inte är en homogen grupp. Upplevelsen av arbetslöshet är oerhört varierande. Det kan vara bra att veta när man riktar åtgärder, säger Lars Axelsson.
Den fjärdedel som mådde bättre under arbetslösheten kännetecknades av att de hade en stark självkänsla och ett stort socialt umgänge. Andra studier har visat att svenska och nordiska ungdomar är bra på att hantera arbetslöshet under längre tider.
- De har ofta bra personliga möjligheter och stöd från föräldrar, både ekonomiskt och socialt, säger Lars Axelsson.
Är det så att de rentav trivs alltför bra med att gå arbetslösa?
- Nej, jag vill inte se det så. Istället vill jag lyfta fram det positiva i att de klarar att hantera situationen, säger Lars Axelsson som den 23 september disputerar med avhandlingen, Youth - the future manpower. Studies of unemployment, quality of life and work attitudes.
THOMAS HELDMARK