Både Björn Eklund på Ordfront och Per Johansson på Connex hade framfört kritik mot sina arbetsgivare i media - vilket arbetsgivarna ansåg vara illojalt. Björn Eklund får nu 695 000 kronor som plåster på såren, mot att HTF drar tillbaka sin stämning till Arbetsdomstolen. Uppgörelsen är enligt Mattias Landgren, en seger för yttrandefriheten.
-Vi anser fortfarande att uppsägningen var för jäklig, men erbjudandet var lite för bra för att tacka nej till. Arbetsgivaren lade sig i stort sett platt och vi ser det som en seger för kritikrätten.
Är det fritt fram att kritisera sin chef nu? Njae, man har alltid rätt att kritisera sin arbetsgivare, däremot kan man komma i konflikt med den uttalade eller outtalade lojalitetsplikt som finns i anställningsavtalet.
Domarna från Arbetsdomstolen är tämligen sparsmakade vad gäller rättspraxis på området men huvudregeln är att om man först påtalat bristerna för sin arbetsgivare, innan man framför kritiken i media, har man lagen på sin sida och rätt till skadestånd. Problemet är att de skadestånden för olaga avsked är låga och det finns enligt Mattias Landgren arbetsgivare som kalkylerar med detta.
-Jag är orolig över utvecklingen på arbetsmarkanden. Vi har haft ett öppet arbetsklimat, men det är på väg att tonas ned. Vi ser fler tystnadsklausuler i avtal och märker att arbetstagarna är mer tysta - visstidsanställningarna har ökat lavinartat och sitter man så pass löst, så håller man hellre käft.
-I förlängningen är detta en fara för företagandet i Sverige. Det är också en fara för facket. De som argumenterar emot arbetsgivarna är ofta fackföreträdare och fortsätter utvecklingen så riskerar facket utarmas, säger Mattias Landgren.
HTF:are syns på stanJosé från Ica, Eva från Ikea och hockeyspelaren Thomas är några av de ansikten vi mött i tunnelbanan, på bussar, stortavlor och annan reklam de senaste veckorna. De är några av de HTF-medlemmar som visar att HTF är "Sveriges bredaste fackförbund". På det här sättet vill HTF visa att man finns. Kännedomskampanj kallas det, och marknadsföringen kostar förbundet tre miljoner kronor. Förutom att sätta HTF på den mentala kartan vill förbundet stärka identiteten för dem som redan är medlemmar och anställda.
Hur väl det lyckas undersöks i telefonintervjuer före och efter kampanjen hos den prioriterade målgruppen: anställda inom HTF:s branscher som är mellan 25 och 44 år.
Under två veckors tid ska reklamkampanjen pågå i alla städer där HTF har avdelningskontor, och fram till december kommer förbundsledningen att bege sig ut på turné tillsammans med ståuppkomikern Zinat Pirzadeh (se intervju med henne på sidan 22). Det blir både kvällsevenemang och besök på utvalda arbetsplatser.
Det finns också särskilda kampanjsidor som man når via
www.htf.seHTF tar satsSnart kan det dimpa ner ett frågekuvert i brevlådan hos 1 500 medlemmar i HTF. På det sättet vill förbundet ta reda på vilka fackliga frågor som är viktigast för vanliga medlemmar. Men inte bara vanliga medlemmar ska få uttala sig. Några förtroendevalda och ett par ombudsmän ska djupintervjuas.
Resultatet ska bli underlag för HTF:s nästa ordinarie kongress på hösten år 2006. Då ska ombuden besluta om vilka som är de viktigaste fackliga frågorna för de kommande fyra åren. Det blir ett strategiskt program som ska styra för förbundets verksamhet.
Ombudsmännen Ingela Marklund och Pia Hammar Segura leder arbetat med att ta fram underlaget. Projektet kallas "strategiskt arbete tillsammans" i dagligt tal "sats". I en första del har omvärldsanalyser gjorts. De visar bland annat att HTF:s tiopunktprogram från 1970, som handlar om fackets uppgift, fortfarande har stor giltighet.
Det är heller inget nytt att förbundet har strategiska mål. De senaste åren har de handlat om jämställdhet, arbetsmiljö, goda arbetsvillkor och löner. Samma prioriteringar gäller också nästa år till dess kongressen sagt sitt.
Följ resultatet på extra kongressNär denna tidning når läsarna har HTF slutfört sin extra kongress och tagit beslut om inkomstförsäkring. Förslaget var att förbundsstyrelsen får i uppdrag att snarast möjligt införa den och besluta om den höjning av medlemsavgiften som behövs.
Om du vill veta hur kongressen beslutade kan du gå in på
www.lon-jobb.nu och läsa om beslutet. I annat fall får du vänta till nästa nummer.
Freys vägrar skippa porrenHTF har sedan många år anlitat Freys hotell i Stockholm för långväga besökare. Men hotellets porrfilmsutbud klingar illa med förbundets jämställdhetssträvan. HTF:s försök att påverka Freys att skippa porren, har varit fruktlösa och därför avråder nu HTF sina anställda och andra besökare att bo på Freys. Man hänvisar i stället till Mornington Hotel.
Protest mot höjd skattRegeringen aviserar i höstbudgeten om höjning av flygskatten. Osedvanligt dålig tajming, tycker HTF:s förbundssekreterare Cecilia Fahlberg och kräver att förslaget stoppas. Flygfolket har det redan tufft som det är. Terrorism och konkurrens har lett till ökade avgifter och lägre flygpriser som lett till avskedanden, hårdare jobb, lägre löner och sämre villkor för de anställda.