Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

TV-avgift även för dator- och mobiltittare

Också framöver är det tv-avgiften som ska finansiera public service. Definitionen av tv-mottagare ska bli teknikneutral. Nästa år blir det 27 kronor dyrare, sedan höjs avgiften med två procent per år.<br />
Publicerad
På måndagen presenterade utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky propositionen Viktigare än någonsin! Radio och tv i allmänhetens tjänst 2007-2012.
I huvudsak fortsätter allt som förut. Sponsring och reklam är i princip förbjudna. SVT ska vara restriktiv med direkt sponsring och inte ägna sig åt produktplacering.
Public service-företagen (SVT, Sveriges radio och Utbildningsradion) ska spegla egenarten hos olika delar av Sverige. Det ger dem en tydlig konkurrensfördel mot kommersiella kanaler.
I dag textas endast hälften av svenska program första gången de sänds. En andel som föreslås bli 65 procent.
Programverksamheten för äldre barn och ungdomar ska öka.
Granskningsnämndens uppdrag förstärks. Den ska inte bara agera på förekommen anledning utan också uttala sig om hur programföretagen lever upp till uppdraget.
Bolagen åläggs att tydligare än nu redovisa sin verksamhet. En särskild utredare ska granska de tre bolagens effektivitet och samarbete.
Varför är det viktigare än någonsin att måna om public service-företagen?
Leif Pagrotsky på måndagens presskonferens:
- Public service är satt under stark press eftersom några riksdagspartier inte har samma syn som de andra på verksamheten. De anser att public service inte ska ägna sig åt sådana program som kommersiella kanaler, det vill säga sport, underhållning och barnprogram.
- Dessutom anser de att finansieringen ska ske via statsbudgeten. Det har införts i Holland. Resultatet var mycket kraftiga nedskärningar och statlig inblandning i programmen.

LISBETH NIEMINEN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.