Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Tusentals lever i slaveri - i Sverige

Slaveriet är inte utrotat. I dag lever 29,8 miljoner människor i slaveri, världen över - även i Sverige - enligt den australiensiska stiftelsen Walk Free.
Gabriella Westberg Publicerad 21 oktober 2013, kl 14:28

I Mauretanien anses fyra procent av befolkningen leva i slaveri, medan flest finns i Indien, med nära 15 miljoner slavar. Även Pakistan, Haiti, Moldavien och Elfenbenskusten finns bland de värsta länderna på listan, medan Island anses ha den absolut lägsta förekomsten av slavarbete.

Sverige hamnar på 156e plats, av 162 undersökta länder. Enligt WFF finns det mellan 1200 och 1300 människor som lever under slavliknande förhållanden i Sverige.

Stiftelsen Walk Free har i begreppet räknat in företeelser som tvångsarbete, människohandel, skuldslaveri och tvångsäktenskap. Av naturliga skäl kan man även i rikare länder räkna med ett stort mörkertal, då inget av ovanstående är lagligt.

- Våra beräkningar säger att antalet människor i slaveri i dessa rikare länder tenderar att vara sex till tio gånger större än vad ländernas myndigheter tror, säger Kevin Bales, forskningsledare i ämnet vid universitetet i Hull, Storbritannien, till TT.

I Sverige är det slaveriformen sexuellt utnyttjande som dominerar, men även människohandel på arbetsmarknaden är en växande form av slaveri - 2011 var det den största.

I rapporten från Walk Free nämns särskilt de säsongsarbetande bärplockarna.  Tiggeri och stölder som påtvingas från kriminella är andra former av slaveri som förekommer i Sverige.

En tredjedel av de som drabbas av människohandel i Sverige är under 18 år, enligt rapporten.

Det moderna slaveriet beräknas generera motsvarande 208 miljarder kronor om året i vinst för slavägarna, enligt Walk Free.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.