I mars varslade drygt 800 företag om uppsägningar. På 50 av dessa drogs varslet tillbaka helt och hållet, det vill säga inte en endaste person blev uppsagd.
Statistiken, som Arbetsförmedlingen tagit fram åt TT, visar en stigande trend som sannolikt tyder på att företagen i spåren av den ljusare ekonomin ångrat sig när uppsägningarna ska realiseras flera månader längre fram.
I snitt bestod varje företagsvarsel av 20 varslade personer i mars. 50 återtagna varsel innebar därmed att omkring 1 000 personer aldrig blev föremål för några uppsägningar enbart under mars månad.
Förutom alla de varsel som dras tillbaka helt och hållet visar statistiken också att bara ungefär sex av tio varslade sägs upp. Tendensen är densamma på Unionens område:
- När det gäller den stora industrin så har varslen gått igenom på det hela taget. Om företagen varslat hundra personer så har det kanske blivit 60 av det hela, säger konstaterar Thomas Grubbström, ombudsman på Unionens avdelningskontor i Luleå.
Förhandlingstrycket är högt på Luleåkontoret för närvarande men enligt Thomas Grubbström rör endast hälften av ärendena arbetsbrist.
- Arbetsbristförhandlingarna nu är småpotatis, de handlar om en eller två personer. Den dåliga trenden har planat ut, det vågar man väl säga. Vi får dock sällan veta när företag varslat till Arbetsförmedlingen och sedan dragit tillbaka varslet. Det vi har sett hos oss är att en del mindre förhandlingar aldrig kommit till skott, säger han.
Fakta
En arbetsgivare som vill säga upp fler än fem anställda måste informera Arbetsförmedlingen senast två månader innan. Berörs fler än 25 men färre än 100 anställda måste varslet komma senast fyra månader i förväg. Är det över hundra anställda som riskerar att bli av med jobbet gäller sex månaders varseltid.