Den 13 september inleder PTK och Svenskt Näringsliv förhandlingarna om ett nytt omställningsavtal. Facken vill ha satsningar på kompetensutveckling, medan arbetsgivarna vill förändra turordningsreglerna. Unionens, och PTK:s, ordförande Cecilia Fahlberg är hoppfull inför förhandlingarna.
- Vi har ju inför de här diskussionerna gjort partsgemensamma analyser så att vi bottnar i samma verklighetsuppfattning.
När frågan om turordningsreglerna 2009 var uppe i förhandlingarna om ett nytt huvudavtal, havererade diskussionerna. Men nu bedömer Fahlberg förutsättningarna som bättre.
För PTK, privattjänstemännens förhandlingsorganisation, är den stora frågan hur man ska stärka kompetensutveckling och säkerställa att tjänstemännen kan utvecklas hela arbetslivet.
- Vi ser alla behovet av kompetensutveckling under hela arbetslivet. Det är viktigt att ha både bred och färsk kompetens. Vi vill ha ett system som möjliggör att man kan gå en utbildning då och då i livet. Det betyder inte att tjänstemännen kommer att gå utbildningar stup i kvarten, men att man kan göra en kompetenskoll och ta en vidareutbildning när man känner att det behovet finns.
PTK tänker sig en lösning där staten står för basen, att genom studiemedel och skatteincitament ge alla möjlighet att studera i vuxen ålder. Fack och arbetsgivare står bland annat för att se till att det erbjuds adekvata utbildningar, och att individen tar sitt ansvar genom att satsa tid och engagemang.
Arbetsgivarna vill å sin sida ändra i turordningsreglerna, så att kompetenskravet blir avgörande för vem som ska få stanna och vem som tvingas gå vid en neddragning.
- Så är det ju. Turordningsreglerna har man drivit under lång tid. Vår partsgemensamma analys visade dock att man över lag är väldigt nöjd med dagens regler. Jag tror att det var sju eller åtta av tio som var nöjda. Men inget är så bra att det inte kan bli bättre. Och när arbetsgivarna lyfter sin fråga lyssnar vi. Men vi kommer aldrig att gå med på ett system där arbetsgivaren fritt kan säga upp vem man vill.
Redan i dag finns i lagen om anställningsskydd en punkt som säger att den som inte har tillräckliga kvalifikationer kan sägas upp före den med kortare anställningstid, påpekar Cecilia Fahlberg.
- Kompetenskravet är så pass starkt att det är få ställen där man kan gå strikt efter anställningstid vid uppsägningar. Vi måste som fackförbund öka våra medlemmars möjligheter till trygghet i arbetslivet.
Förhandlingarna beräknas pågå under september och oktober. Parterna vill vara klara innan den ordinarie avtalsrörelsen tar fart i mitten av november.