Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Turordningsregler under lupp

Förhandlingarna om ett nytt omställningsavtal i höst kan leda till stora förändringar för tjänstemännen.
Linda Svensson Publicerad

Den 13 september inleder PTK och Svenskt Näringsliv förhandlingarna om ett nytt omställningsavtal. Facken vill ha satsningar på kompetensutveckling, medan arbetsgivarna vill förändra turordningsreglerna. Unionens, och PTK:s, ordförande Cecilia Fahlberg är hoppfull inför förhandlingarna.

- Vi har ju inför de här diskussionerna gjort partsgemensamma analyser så att vi bottnar i samma verklighetsuppfattning.

När frågan om turordningsreglerna 2009 var uppe i förhandlingarna om ett nytt huvudavtal, havererade diskussionerna. Men nu bedömer Fahlberg förutsättningarna som bättre.

För PTK, privattjänstemännens förhandlingsorganisation, är den stora frågan hur man ska stärka kompetensutveckling och säkerställa att tjänstemännen kan utvecklas hela arbetslivet.

- Vi ser alla behovet av kompetensutveckling under hela arbetslivet. Det är viktigt att ha både bred och färsk kompetens. Vi vill ha ett system som möjliggör att man kan gå en utbildning då och då i livet. Det betyder inte att tjänstemännen kommer att gå utbildningar stup i kvarten, men att man kan göra en kompetenskoll och ta en vidareutbildning när man känner att det behovet finns.

PTK tänker sig en lösning där staten står för basen, att genom studiemedel och skatteincitament ge alla möjlighet att studera i vuxen ålder. Fack och arbetsgivare står bland annat för att se till att det erbjuds adekvata utbildningar, och att individen tar sitt ansvar genom att satsa tid och engagemang.

Arbetsgivarna vill å sin sida ändra i turordningsreglerna, så att kompetenskravet blir avgörande för vem som ska få stanna och vem som tvingas gå vid en neddragning.

- Så är det ju. Turordningsreglerna har man drivit under lång tid. Vår partsgemensamma analys visade dock att man över lag är väldigt nöjd med dagens regler. Jag tror att det var sju eller åtta av tio som var nöjda. Men inget är så bra att det inte kan bli bättre. Och när arbetsgivarna lyfter sin fråga lyssnar vi. Men vi kommer aldrig att gå med på ett system där arbetsgivaren fritt kan säga upp vem man vill.

Redan i dag finns i lagen om anställningsskydd en punkt som säger att den som inte har tillräckliga kvalifikationer kan sägas upp före den med kortare anställningstid, påpekar Cecilia Fahlberg.

- Kompetenskravet är så pass starkt att det är få ställen där man kan gå strikt efter anställningstid vid uppsägningar. Vi måste som fackförbund öka våra medlemmars möjligheter till trygghet i arbetslivet.

Förhandlingarna beräknas pågå under september och oktober. Parterna vill vara klara innan den ordinarie avtalsrörelsen tar fart i mitten av november.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.