Den psykosociala arbetsmiljön är redan ansträngd på ABB. De senaste två tre åren har omorganisationerna varit många. Förra sommaren kom beskedet att personalen skulle minskas med 12 000 personer i hela världen.
- Den svenska delen är klar, vissa verksamheter har sålts av. Nu pågår neddragningsförhandlingar om cirka 70 personer i Västerås. De ständiga omorganisationerna kopplat till dåligt resultat och asbestskadestånden gör folk nedstämda. Energin i organisationen går åt till att snacka och spekulera, det blir en negativ spiral, säger Thord Wedin.
I morgon torsdag kommer ABB:s kvartalsrapport.
- Förväntningarna är att resultatet blir sämre. Om ett nytt besparingsprogram med nya varsel blir aktuellt, kan det presenteras då, säger Thord Wedin, som ändå betecknar ABBs verksamhet i Sverige som sund och frisk även om inte vinstmarginalerna är de bästa.
Sif har hittills koncentrerar sig på att förmedla information.
- Det är viktigt både för ledning och fack att förmedla fakta till de anställda så att de vet vad som händer och inte behöver förlita sig på andra- eller tredjehands uppgifter, anser Thord Wedin.
Spekulationer finns om att ABB, som i dag har cirka 15 000 anställda i Sverige, kan bli uppköpt.
- ABB är billigt, liksom många andra företag. Att bli uppköpt kan vara både positivt och negativt. Om man hamnar i rätt miljö kan det vara en fördel, säger Thord Wedin.
CHRISTINA SWAHN