Tidigare i år presenterade Tria, det studentfackliga samarbetet mellan Unionen, SKTF och ST, en rapport som man gjort tillsammans med Sveriges förenade studentkårer och TCO. Rapporten visar att det studenterna helst av allt vill se är en höjning av studiemedlet. Den önskan infrias till viss del i studiesociala kommitténs betänkande, där det föreslås en höjning på 400 kronor i månaden. Men det är för lite anser Tria.
- I genomsnitt går studenterna back med 900 kronor i månaden, säger Lisa Nyberg, verksamhetschef.
Kommittén medger att det skulle behövas ytterligare höjning av studiemedlen, men de ser inget utrymme för det. Däremot vill man slopa inkomstprövningen för studielån, det vill säga den maxinkomst man kan ha per termin utan att lånen reduceras.
- Det är positivt, men vi hade hellre sett en ytterligare höjning av studiemedlen. Man ska kunna leva på sitt studiemedel när man studerar på heltid.
En annan sak som Tria har framfört till utredningen är studenternas situation om de blir sjuka. Försäkringssystemet ser radikalt annorlunda ut för den som läser på heltid.
- Det är fortfarande 30 dagars karenstid som gäller för studenter. Men något väldigt positivt är att studenter nu ska kunna vara sjukskrivna på deltid, säger Lisa Nyberg.
"En klar försämring" kallar Nyberg kommitténs förslag om en ny beräkningsgrund för bostadsbidrag. Förslaget innebär att färre kommer att kvalificera sig för bidrag.
- En stor del av de studenter som jobbar extra kommer att förlora sina bostadsbidrag. Det blir extra svårt för dem som bor i en storstad och de som har hemmavarande barn, vilket 20 procent av studenterna har.