Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Tuffa villkor på säljbolag

Uppslaföretaget utlovade fast lön och ett utvecklande jobb som telefonförsäljare. Men när lönekuvertet visade 1 000 kronor för nästan två veckors jobb gav Lisa Ramqvist upp.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad 13 oktober 2009, kl 10:31

- Så här får det inte gå till. Alla har naturligtvis rätt till en grundlön för att klara sig, säger Ulf Solhall, Unionens regionchef i Uppsala.

Lisa Ramqvists anställning började med en tvådagarsutbildning i säljteknik och allmän information om företagets policy. Därefter inleddes en provanställning på två veckor. Lisa fick då veta att hon under dessa två veckor inte skulle få någon timlön utan enbart en lön baserad på provision - alltså hur många produkter hon lyckades sälja.

- Abonnemangen är inte lättsålda. Kritiken som riktats mot företag inom branschen gjorde det ännu mer svårarbetat. Man får ta emot en hel del frustration och ilska från människor man ringer, säger Lisa Ramqvist till Svenska Dagbladet.

När det sedan stod klart att någon timlön inte skulle bli aktuell även om hon fick anställning efter de två veckorna gav hon upp. Efter att ha jobbat åtta timmar om dagen i en och en halv vecka blev slutlönen sammanlagt 1 000 kronor.

- Vi kommer att kontakta företaget i Uppsala och informera dem om kollektivavtalet. Att utnyttja ungdomar på det här sättet är inte okej, säger Ulf Solhall.

Efter den bistra erfarenheten vill Lisa Ramqvist varna ungdomar för att söka jobb som telefonförsäljare.

- Jag hade hört skräckhistorier om hur det fungerar i branschen men det var värre än så. Man sätter ju i system att utnyttja ungdomar, säger hon. 

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.