Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Tre röster om vägen in på svensk arbetsmarknad

Regeringens etableringsreform är ett misslyckande, säger moderaten Mats Johnsson. Sverige förlorar på en främlingsfientlig exportbransch, säger Blatteförmedlingens vd, Ivan Daza. Säljingenjören Sadullah Ibrahimi lyckades trots hög utbildning inte få jobb i Sverige - men i Norge gick det bra. Tre röster om vägen in på den svenska arbetsmarknaden - som enligt statistiken är den krokigaste i Norden.
Gabriella Westberg, Petra Rendik Publicerad 22 maj 2013, kl 14:20

I artiklarna till höger träffar vi Sadullah Ibrahimi, utbildad säljingenjör, som fick gå omvägen via Norge för att få ett jobb i Sverige och Ivan Daza, vd för Blatteförmedlingen i Sverige, som menar att exportbranschen är främlingsfientlig.

Moderaten Mats Johnsson, kommunstyrelsens ordförande i Alvesta, riktar skarp kritik mot regeringens etableringsreform, som sjösattes i december 2010. Bara tre procent av de drygt 1700 nyanlända flyktingar som deltog i reformplanens första omgång har efter det tvååriga programmets slut fått anställning utan statligt stöd.

Har du invandrarbakgrund och erfarenhet av att försöka komma in på arbetsmarknaden i Sverige och övriga nordiska länder? Hör av dig till oss på Kollega!

Sysselsättningsdiagram


Enligt statistik från OECD (2008-2009) har Sverige en högre skillnad i sysselsättningsgrad mellan utrikes eller inrikes födda än andra länder i Norden.

Enligt OECD förklarar inte skillnader i utbildningsnivån hos de invandrade sysselsättningsskillnaderna mellan länderna.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.