Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Tre frågor till...

...Niklas Hjert, arbetsmiljöansvarig på Sif, vars undersökning av 1 000 arbetsplatser visar att mer än hälften av företagen struntar i arbetsmiljöfrågor och därmed bryter mot lagen.<br /><br /></b>Vilka är de största bristerna?<br /><b></b><br />
Publicerad
Det saknas riskbedömningar inför förändringar och arbetsmiljöarbetet är inte en naturlig del av verksamheten. Man upprättar handlingsplaner och genomför åtgärder men de följs aldrig upp, vilket är ett krav i arbetsmiljölagen. Det är arbetsgivarens ansvar att det bedrivs ett systematiskt arbetsmiljöarbete och att det också ska ske i samverkan, där brister det på många håll.
Undersökningen visar också att stress och hög arbetsbelastning är de största arbetsmiljöproblemen på tjänstemannasidan. 70 procent av våra arbetsmiljöombud anser att den mest angelägna frågan är att förbättra den psykosociala arbetsmiljön. Enda sättet att komma åt problemet är att förebygga och jobba systematiskt.


Varför ser det ut så här?


Jag tror inte att det handlar om någon illvilja från arbetsgivaren utan mer om okunskap och att man vet inte hur man ska ta tag i frågan. Problemen är störst på små och medelstora företag, på de stora finns det oftast en väl fungerande arbetsmiljöverksamhet. Det handlar om att få igång processen så att arbetsgivare och klubb börjar jobba tillsammans med de här frågorna.


Vilka blir konsekvenserna av ett dåligt arbetsmiljöarbete?


För att vi som anställda ska kunna prestera och göra vårt bästa krävs det att vi har en arbetsmiljö och en omgivning som stödjer det istället för stjälper det. Självklart får det också ekonomiska konsekvenser för företagen om man inte skapar förhållanden för de anställda att göra ett bra jobb.


5 bra matvanor


Vid Centrum för folkhälsa är man övertygade om att bra mat är en viktig friskfaktor.
Anna-Karin Jälminger, nutritionist vid organisationen, ger fem tips på kost som får dig att må bra.
Grönkål: Är inte bara en prydnad som ska ligga runt julskinkan. Är rikt på vitaminet folsyra, antioxidanter, kalcium och fibrer. Broccoli har samma egenskaper.
Kiwi: Frukt som innehåller mycket magnesium, som är bra för hjärtat. Är även fullproppade med c-vitamin och fibrer. Kan sänka kolesterolvärdet i kroppen.
Lax: Fet fisk som är rik på omega3-fetter som minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Omega3 förbättrar även vår inlärnings- och koncentrationsförmåga och förbättrar kolesterolvärdena. Annan fet fisk som makrill och sill är också bra.
Sädesslag: Ät bröd med hela eller krossade sädeskorn, i skaldelarna finns mycket näringsämnen som järn, zink och magnesium. Innehåller fibrer som är bra för matsmältningen och minskar risken för tjocktarmscancer. Välj nyckelhålsmärkt bröd.
Valnöt: Byt ut Aladdinasken mot nötter. Valnöt är särskilt rikt på omega3. Även hasselnötter och mandel är nyttigt.
Fler kosttips finns på www.halsomalet.se

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.