Är vi för dåligt rustade för stressen som datorn åsamkar oss?
Gud tänkte inte på datorerna när han skapade oss människor, men han försåg oss med en utomordentlig förmåga att hantera akut och tillfällig stress. Men blir dessa korta insatser mer regel än undantag då tar kroppen stryk. Man hamnar i ett tillstånd där organismen är ständigt uppvarvad och det finns väl belagda kroppsliga konsekvenser av det tillståndet, bland annat blodtryckshöjning och hjärt- och kärlsjukdomar.
Vad ska man tänka på?
Det bästa vore om arbetsgivaren organiserade arbetet så att ingen behöver jobba för länge vid datorn, utan har en variation av uppgifter att växla mellan under dagen. Arbetstagaren måste gripa de möjligheter som ges till omväxling. Men på vissa arbetsplatser finns det inga andra möjligheter än att sitta framför en dator och jobba. Den enda variationsmöjligheten är kanske att byta mushand och kortkommandon.
Det går inte att ange en gräns för hur länge som är acceptabelt att arbeta framför datorn, allt beror på omständigheterna. Är det bra ordnat ergonomiskt och organisatoriskt kan du jobba länge.
Tips för att hålla dig i form i vinter:
Höstmörkret tränger sig på. Snart är julstressen över oss. HTF:s friskvårdskonsulent Johan Stenbäck ger nio råd som hjälper dig att orka mer under vintermånaderna.
Fundera på vad som ger dig energi och vad som får dig att må bra på längre sikt. Gör något du gillar, träffa vänner, något kulturellt eller våga prova något helt nytt.
Sätt inte för höga mål. Inget är så förödande för motivationen som en målsättning som man redan från början vet att man kommer att misslyckas med.
Sov, men inte för länge. Skapa vanor som gör att du lever regelbundet.
Ät frukt och grönt varje dag. Vitaminer och antioxidanter gör oss pigga och friska. Hoppa inte över några måltider.
Motionera. Ta en promenad med en vän och sporra varandra. Är det någon gång vi faktiskt behöver röra på oss så är det under vintern.
Utnyttja dagsljuset så gott det går. Försökt att ta korta promenader på lunchen.
Undvik för många måsten som tynger dig.
Tillåt dig att gå ner i varv. Kura ihop och läs en bra bok eller mys med ett varmt bad och tända ljus.
Undvik att ge dig själv dåligt samvete och fundera över alla dina måsten.
Månadens hälsomyt:
Man ska klä sig varmt, annars kan man bli förkyld.
Nedkylning ger inte förkylning. Tvärtom bör man inte klä sig alltför varmt. Förkyld blir man av virus och orsaken till att vi har fler förkylningar vintertid kan vara att vi vistas mer inomhus där vi lätt smittar varandra. Forskning visar till exempel att förskolor med mycket utomhusaktiviteter har väsentligt färre luftrörsinfektioner.