Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Tre frågor till...

...Allan Toomingas, forskningsläkare vid Arbetslivsinstitutet, som har forskat kring datorstress. 70 procent av Sveriges arbetande befolkning använder dagligen en dator, men att sitta vid en dator som krånglar eller som man inte behärskar kan gör oss sjuka.<br /><br />Vad innebär datorstress?<br />
Publicerad
Det kan vara många olika saker. Till exempel att du har för mycket att göra, att datorn inte fungerar som den ska eller att du inte behärskar systemet. Att ständigt sitta vid ett arbetsverktyg som man inte kan hantera är allvarligt och innebär en stor kroppslig och själslig stress. Tidsstress är något du kan kalkylera med och lägga upp arbetet på ett annat sätt, men hur löser du problemet om du inte kan hantera ditt eget verktyg? Vad gör du då, byter yrke eller vad?

Är vi för dåligt rustade för stressen som datorn åsamkar oss?


Gud tänkte inte på datorerna när han skapade oss människor, men han försåg oss med en utomordentlig förmåga att hantera akut och tillfällig stress. Men blir dessa korta insatser mer regel än undantag då tar kroppen stryk. Man hamnar i ett tillstånd där organismen är ständigt uppvarvad och det finns väl belagda kroppsliga konsekvenser av det tillståndet, bland annat blodtryckshöjning och hjärt- och kärlsjukdomar.

Vad ska man tänka på?


Det bästa vore om arbetsgivaren organiserade arbetet så att ingen behöver jobba för länge vid datorn, utan har en variation av uppgifter att växla mellan under dagen. Arbetstagaren måste gripa de möjligheter som ges till omväxling. Men på vissa arbetsplatser finns det inga andra möjligheter än att sitta framför en dator och jobba. Den enda variationsmöjligheten är kanske att byta mushand och kortkommandon.
Det går inte att ange en gräns för hur länge som är acceptabelt att arbeta framför datorn, allt beror på omständigheterna. Är det bra ordnat ergonomiskt och organisatoriskt kan du jobba länge.


Tips för att hålla dig i form i vinter:


Höstmörkret tränger sig på. Snart är julstressen över oss. HTF:s friskvårdskonsulent Johan Stenbäck ger nio råd som hjälper dig att orka mer under vintermånaderna.
Fundera på vad som ger dig energi och vad som får dig att må bra på längre sikt. Gör något du gillar, träffa vänner, något kulturellt eller våga prova något helt nytt.
Sätt inte för höga mål. Inget är så förödande för motivationen som en målsättning som man redan från början vet att man kommer att misslyckas med.
Sov, men inte för länge. Skapa vanor som gör att du lever regelbundet.
Ät frukt och grönt varje dag. Vitaminer och antioxidanter gör oss pigga och friska. Hoppa inte över några måltider.
Motionera. Ta en promenad med en vän och sporra varandra. Är det någon gång vi faktiskt behöver röra på oss så är det under vintern.
Utnyttja dagsljuset så gott det går. Försökt att ta korta promenader på lunchen.
Undvik för många måsten som tynger dig.
Tillåt dig att gå ner i varv. Kura ihop och läs en bra bok eller mys med ett varmt bad och tända ljus.
Undvik att ge dig själv dåligt samvete och fundera över alla dina måsten.


Månadens hälsomyt:


Man ska klä sig varmt, annars kan man bli förkyld.
Nedkylning ger inte förkylning. Tvärtom bör man inte klä sig alltför varmt. Förkyld blir man av virus och orsaken till att vi har fler förkylningar vintertid kan vara att vi vistas mer inomhus där vi lätt smittar varandra. Forskning visar till exempel att förskolor med mycket utomhusaktiviteter har väsentligt färre luftrörsinfektioner.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.