Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Tre frågor till...

Per Persson, vice ordförande i Hotell- och restaurangfacket, som kräver ett totalt rökstopp på alla hotellrum. <br />Varför ska hotellgästerna fimpa?<br />
Publicerad
Det är en arbetsmiljöfråga för de 6 000 personer som städar på hotell i landet och det är egentligen samma argument som vid rökstoppet på krogen. Det tar mellan 20 och 30 minuter att städa ett hotellrum och att vistas i ett rum som är totalt inrökt är riktigt jobbigt. Det ger samma effekt som att vistas i en rökig restauranglokal, om inte ännu värre eftersom det är ett mindre utrymme.

Har det lett till ohälsa bland era medlemmar?
Forskningen har hittills mest riktat in sig på restaurangbranschen, men vi vet att de inrökta hotellrummen ofta ligger på samma våningsplan och att arbetsfördelningen mellan städerskor innebär att man har varsitt plan. Det innebär alltså att det är samma människor som utsätts för de här gifterna. Varför ska hotellstäderskor gå i den arbetsmiljön när restaurangpersonalen ska slippa, det är ologiskt.

När kan rökstoppet vara verklighet?
- Jag hoppas självklart på ett snabbt resultat, men rökstoppet på krogen tog ju en stund att förvekliga. Att vänta på en lagstiftning kan ta lång tid, det bästa vore att hotellbranschen frivilligt införde ett rökstopp och det kan de göra i morgon om de vill.
- Vi har redan tagit upp frågan med SHR, alltså arbetsgivarsidan, och bett dem att driva det mot sina företag. Ger det inte resultat får vi helt enkelt uppvakta riksdagen och regeringen om att lagstifta.
- Många hotell i Sverige har faktisk infört rökstopp på eget initiativ och de har inte märkt någon negativ effekt, snarare tvärtom. Det har blivit en hälsosammare miljö för alla.

Forskarnas 10 bästa hälsotips

Hur lever man för att bli hundra år? Det brittiska magasinet New Scientist bad en rad framstående vetenskapsmän om deras bästa råd för att lyckas. Förutom det självklara, som motion och hälsosam mat, är det väldigt viktigt att ha kul:

1. Ha det skönt. Lätt solbränna, några öl och en bastu hejdar åldrandet. Enligt forskarna hjälper små mängder gift, strålning och värme kroppen att på egen hand reparera skador.
2. En livspartner. En stabil relation är bra för hälsan, särskilt i en värld som förändras snabbt.
3. Ett bra hem. Det är viktigt med en plats där du trivs och stanna där så länge du kan.
4. Ta ett glas. Whisky är bara nyttigt, så länge man konsumerar med måtta.
5. Hjärngymnastik. Korsord, böcker och motion håller huvudet i trim.
6. Gå till läkaren. Besök doktorn regelbundet. Då upptäcks eventuella krämpor i tid.
7. Ät hälsosamt. Undvik fett. Svårare än så är det inte.
8. Nya utmaningar. Resor och att lära sig ett nytt språk kan förlänga livet med flera år.
9. Upptäck nymodigheter. Ta till dig ny teknik och undvik att se nya uppfinningar som något du är för gammal för.
10. Var lycklig, Le, skratta och skämta. Glada människor löper mindre risk att få hjärtproblem och lever längre.

Dötrist jobb förkortar livet
Ett trist jobb är lika farligt som alkohol och fett för hälsan. Folk som har roliga arbetsuppgifter eller jobb med hög status lever längre än de som är missnöjda med sin arbetsplats. Det visar en studie som gjorts på uppdrag av Världshälsoorganisationen WHO.
Hur vi upplever vardagen är avgörande för hur länge vi lever. Att ha en dålig chef eller att ha tråkiga och monotona arbetsuppgifter tär på hälsan. Vantrivseln på arbetsplatsen påverkar därmed också livslängden, säger den brittiske forskaren Michael Marmot, som står bakom studien.

Skandinaviska kvinnor stressar mest
Kvinnor i Sverige, Norge och Danmark stressar mer och slits i högre grad av svårigheten att balansera kraven från arbete och familj.
Det visar forskning från arbetslivsinstitutet där man jämfört länder med en mer traditionell familjepolitik som Tyskland, Schweiz och Österrike med de skandinaviska länderna där kvinnorna har en stark ställning på arbetsmarknaden.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.