Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Tre frågor

till Ann-Sofie Gauffin, ordförande i den nybildade föreningen Stopp, en förening för de som blivit kränkta och mobbade i arbetslivet.<br />Vad gör Stopp?<br /><br />
Publicerad
Vi ska ge stöd och vägledning dels genom vår jourtelefon (08-770 03 17) och genom vår hemsida (www.foreningenstopp.se). Vi ska bilda nätverk, sprida kunskap och driva dessa frågor. Vi bildades i juni och sen dess har det gått väldigt fort. Nu håller vi på att starta arbetsgrupper så att vi kan dela upp arbetsuppgifterna bättre.
Hur vanligt är det med mobbning i arbetslivet?
- Det är mycket, mycket vanligare än de flesta tror - och det ökar. 1997 gjorde SCB en undersökning som visade att 250 000 var drabbade av mobbning och kränkande särbehandling. Det finns undersökningar som visar att nästan varannan arbetstagare känner sig drabbad. Det är överlägset vanligast inom offentlig sektor - en följd av att ekonomin blivit överordnad samhällsnyttan. Det yttrar sig på många sätt. Det kan handla om allt från att det blir tyst när man kommer in i fikarummet, stoppad löneutveckling, förtal, bristande information till rent fysiskt våld. Varje dag väljer två personer att ta livet av sig på grund av mobbning!
Finns det situationer där det är bäst att byta jobb?
- Ja, i princip vid alla typer av mobbning. Om man inser att man utsätts för mobbning är det bättre att byta jobb - chansen att det blir någon positiv förändring är väldigt liten. Och stödet från det lokala facket är ofta minimalt. Vi vill ha en oberoende grupp från Arbetsmiljöverket som kommer in och agerar när de här problemen uppstår.


Depression klassad som arbetsskada


En kvinna från Norrtälje drabbades av depression och hon ansåg att orsaken var för hög arbetsbelastning. Försäkringskassan bestred att detta skulle vara orsaken. Ärendet gick vidare till länsrätten som gav kvinnan rätt. Försäkringskassan överklagade domen till kammarrätten men även den gick på kvinnans linje och klassade depressionen som arbetsskada.


Snusandet höjer blodtrycket


Många som slutar röka övergår till snus. Sammanlagt en miljon svenskar dras med den lasten. Av männen snusar 23 procent och bland kvinnorna 3 procent. Drygt 7 100 ton trycker vi in under läppen varje år. Forskarna är inte eniga om vilka skador det svenska snuset kan ge. Hittills har man inte kunnat visa på någon ökad cancerrisk i munhålan. I några utländska studier har man funnit en ökad risk för cancer i bukspottskörteln, något som svenska forskare hittills inte kunnat bekräfta. Men man vet att nikotinet i snuset ökar blodtrycket och hjärtfrekvensen. Det finns också en viss förhöjd risk för att få typ-2 diabetes.
Gravida bör undvika allt bruk av nikotin, det passerar över till fostret och kan påverka det negativt. Mer om snus hittar du på www.tobaksfakta.org där du också kan få hjälp om du vill sluta snusa.


Inspiration varje dag


Ett skönare liv, drömmer vi väl alla om lite till mans. Det är också titeln på en hälsokalender som gjorts av en HTF-medlem, Marie Fransson, på Burde Förlag. Hon vill utifrån egna erfarenheter av utbrändhet, inspirera andra till att skaffa balans i livet. Det kan tyckas paradoxalt att något så stressförknippat som en kalender kan fyllas med tips om hur ens liv ska bli mer harmoniskt, men å andra sidan är det bra att dagligen påminnas om att ta vara på livets goda.


Optimism hos Försäkringskassan


Sjukfrånvaron minskar mer än vad Försäkringskassan räknat med. De räknar nu med att kostnaderna kommer att bli 35 miljarder lägre under en fyraårsperiod än tidigare prognos.
Försäkringskassan tror att en ökad medvetenhet om sjukfrånvarons konsekvenser bland allmänheten och läkare kan vara en möjlig orsak till minskningen. Totalkostnaden för i år väntas bli 112,5 miljarder kronor


Negativ frihet


Många har fått större frihet i arbetet men det har fått till följd att det har blivit svårare att göra sig fri från arbetet. Det hävdar professor Gunnar Aronsson vid Arbetslivsinstitutet.
- Förr hade man en fabriksvissla som talade om när arbetsdagen var slut. Nu är det resultat och mål som gäller. Man måste bli klar med det man håller på med innan man går hem. Många jobbar hemifrån och gränsen mellan arbete och fritid suddas ut vilket kan leda till stressrelaterade besvär som sömnsvårigheter och depression.
(Källa: Prevent/Arbetsliv)

Månadens bästa tips:
Se förändringar som en del av livet och en chans att utvecklas.

Tänkeord: Den som traskar i hälarna på andra lämnar inga fotspår.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.