Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Trakasserier av fackförbund i Europas sista diktatur

I Vitryssland existerar knappt några fasta anställningar. Den stora majoriteten av befolkningen är projektanställd och den som säger fel sak på fel plats, riskerar att bli utan jobb och försörjning. <br />
Publicerad
Europas sista diktatur brukar det kallas, Vitryssland, som ligger 50 mil från Sverige men som mentalt och politiskt befinner sig i en annan klimatzon.
Presidenten Lukasjenka härskar oinskränkt genom total kontroll över polis- och militärmakt. Och genom att han dessutom utnyttjar sin utnämningsmakt ända ner till den lokala bypolisen.
- Det är ett pärldraperi av kontroll där det går raka band från toppen ända ner till byarna, berättade journalisten Jesper Lindau under ett seminarium som LO-TCO Biståndsnämnd arrangerade i går.
I detta land lever den vanlige medborgaren i osäkerhet. Få har fast anställning, de flesta arbetar på tre- till femårskontrakt som när som helst kan sägas upp.
Fackföreningarna går till stora delar i regimens band. Och de två fria fackföreningar som finns, REP och BCDTU, som tillsammans organiserar cirka 13 000 anställda utsätts för regelbundna trakasserier från Lukasjenkos regim.
- De utestängs från arbetsplatser. De förvägras att hyra lokaler. Oberoende fackförbundstidningar är förbjudna och den som sprider dessa hamnar i arresten, berättar Leif Isaksson på LO-TCO Biståndsnämnd.
Ytterligare problematiskt är, enligt Isaksson, att dessa båda fackförbund har olika politiska agendor och motarbetar varandra.
På söndag den 19 mars är det val i Vitryssland, ett val som ingen räknar med ska gå rättvist till.
Många hoppas att valet ska vara den tändande gnistan för en revolution av det slag som uppstod i grannlandet Ukraina häromåret. Jesper Lindau tror inte det.
- Vitryssland är ännu inte färdigt för det. Inte än. Men så småningom kommer en förändring. Det är helt klart så att många vitryssar vill förändra sina liv, säger han.
Inga Lill Norlin, Svenska Institutet, har besökt Vitryssland tolv gånger de senaste åren. Hon gör en annan analys.
- Jag är inte säker på att Lukasjenko skulle förlora ett val som gick rättvist till. Det finns tillräckligt många vitryssar, framförallt äldre, som tycker sig ha mer att förlora på ett maktskifte. Nu är de trots allt omhändertagna. De har jobb och lön, om än liten. De får sina pensioner även om den är liten. De har inte mycket, men de har något, säger Inga Lill Norlin.

THOMAS HELDMARK


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.