Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Tradimus backar från återbetalningskrav

Flera tidigare timanställda på callcenterföretaget Tradimus i Östersund har fått brev som kan uppfattas som krav på återbetalning av felaktigt utbetalad semesterersättning. Detta trots företagets löfte om personliga samtal och erbjudande om avbetalningsplaner.
Publicerad
I december fick de timanställda på Tradimus (efter en sammanslagning med Personec i maj heter företaget Aditro) semesterersättning beräknad på årets totala provision. Men lönekontoret misstog sig på siffrorna. I stället för 12 procent betaldes hela provisionen ut en gång till, som mest runt tiotusen enligt Sifklubbens ordförande Bertil Persson i Östersund. Företaget upptäckte misstaget och tog tillbaka de felaktigt utbetalade pengarna genom avdrag på januarilönen. Inte tillåtet visade det sig och pengarna gick tillbaka till de anställda. Man lovade bot och bättring. Personliga samtal skulle förmå de timanställda att betala tillbaka pengarna. Men nu har ett brev gått ut som kan uppfattas som ett kravbrev.
- Det blev en snabb aktion från vår, Sifklubbens och den lokala ledningens sida. Huvudkontoret backade omgående, säger Bertil Persson.
Enligt lagen om kvittningsförbud är en anställd som i god tro tagit emot en för stor summa pengar inte skyldig att betala tillbaka. Inte heller kan arbetsgivaren justera det genom avdrag på lönen. Trots det tror Bertil Persson att många kommer att betala tillbaka den felaktiga semesterersättningen.
- De flesta vill ju vara ärliga. Jag tror att det är ganska många som redan har betalat tillbaka.
Företaget har åter lovat gå tillväga med personliga samtal och erbjudanden om avbetalningsplaner för att få tillbaka de knappa två miljonerna som felaktigt betalades ut.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.