
Ny teknik gör det möjligt att arbeta var som helt och när som helst. En räddning för många som försöker få ihop livspusslet. Men en stor risk att arbetet suddar ut gränsen mellan arbetsliv och privatliv. Enligt Unionens undersökning har sex av tio tillfrågade möjlighet till distansarbete. Av dem jobbar ungefär hälften hemma minst en gång i veckan.
Många av tjänstemännen är också tillgängliga efter att arbetsdagen tagit slut. Den vanligaste orsaken är för att underlätta för kollegor, tätt följt av att underlätta för kunder och klienter. Sällan kommer kravet från arbetsgivaren.
- Möjligheten att jobba mobilt är på gott och ont. Inflytande över arbetstiden är en av de viktigaste faktorerna som får oss att trivas och må bra på jobbet, säger Daniel Gullstrand, arbetstidsexpert på Unionen och en av författarna till rapporten.
Av de tjänstemän som jobbar mobilt upplever mer än fyra av tio att jobbet spiller över på fritiden. Tre av tio upplever också att det är svårt att koppla bort tankarna på jobbet när de är lediga. Men trots att mobiler och annan teknisk utrustning har varit ett vanligt inslag i tjänstemännens liv i flera år så tycks arbetsmiljöarbetet inte följt med i utvecklingen. De flesta arbetsplatser saknar rutiner för att hantera tillgänglighet. Var fjärde person uppger dock att det finns en muntlig riktlinje eller arbetskultur som skapar tydliga förväntningar på när och hur man ska vara tillgänglig för arbete.
- Att få en störd fritid någon gång ibland tror jag inte att man upplever som så jobbigt. Men risken med att ständigt vara tillgänglig, att alltid vara standby och inte tillåta sig att varva ned också innebär att man aldrig får någon återhämtning och då börjar det bli farligt.
Daniel Gullstrand tror att en policy för tillgänglighet kan vara en god idé. Likaså att arbetsmiljöombuden lyckas lyfta in diskussionen om mobilt arbete i det dagliga arbetsmiljöarbetet.
- Anledningen till att vi tycker att en policy är så viktig är för att många tjänstemän uppger att de håller sig à jour för att underlätta för sina kollegor. Man vill vara en bra arbetskamrat och ställa upp för arbetsplatsen. Men då måste man också fundera på: vad har vi för förväntningar på varandra? Det tror jag att en tillgänglighetspolicy kan klargöra.