Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Tio tips till bättre ekonomi 2006

<br />
Publicerad
1. Hur mycket pengar har du? Frågan är inte riktigt så korkad som du kanske tror. Hur mycket har du kvar varje månad efter att räkningarna är betalda? Kan du slopa några utgifter? www.konsumentverket.se hjälper dig med detta via länken "koll på pengarna".

2. Se över dina utgifter. Du betalar sannolikt för mycket för el och telefoni. Det går att spara pengar på att byta elbolag. En familj i villa kan till exempel tjäna upp till 2 000 kronor om året på att byta elleverantör. Konsumentportalen www.cint.se är en mötesplats där konsumenter hjälper andra konsumenter med bland annat telefoni.

3. Betala dina räkningar via autogiro. Gör gärna också stående överföringar till sparkonton, matkonton, sparande till barnen osv.

4. Gör direktöverföring till bonuskort på till exempel Vivo, Konsum eller Ica. Sätt snarare in för mycket än för lite. Du får bättre koll, högre ränta på pengarna och en grund till en första buffert. Som konsument tjänar du sannolikt på att bli stamkund i olika kedjor.

5. Ha gärna höga fasta utgifter. Det är bra, så länge du betalar till dig själv. Krisar det kan du alltid minska beloppet till matkontot, amorteringen eller sparandet till barnen.

6. Spara till barnen. Du vet väl att de kommer att växa upp och flytta hemifrån? Sätt dem i bostadskö och bospara redan nu. Öppna ett sparkonto i deras namn där släktingar kan sätta in pengar.

7. Amortera bolånen. Att amortera på lånen har flera fördelar. Förutom att lånesumman sjunker skaffar du dig en buffert att ta av om räntan skulle börja stiga. Fördelarna är påtagligast om du har rörlig ränta. Du betalar så att säga till dig själv och kan strypa utgiften om det blir för tajt.

8. Försäkra dig och din familj. Om du blir allvarligt sjuk och inte kan arbeta kanske du får 5 000 kr mindre i månaden. Har du råd med det? Kanske bör du ha en sjukförsäkring, även kallad sjukinkomstförsäkring. Den fyller på så att du får ut upp till 90 procent av din lön. HTF har ingen renodlad sjukförsäkring hos Folksam. Däremot erbjuds alla nya medlemmar i HTF automatiskt en Grupplivförsäkring. Och i den ingår en del som heter sjukkapital. Se över ditt försäkringsbehov. Sannolikt behöver också dina barn ytterligare skydd. www.konsumenternasforsakringsbyra.se har en bra marknadsöversikt.

9. För långsiktigt sparande, till exempel till barnen, spara i aktiefonder. Välj gärna globalfonder med låga avgifter eller breda indexfonder. Fondandelarnas värde varierar över tiden men om du köper andelar månadsvis sprider du risken, ibland kommer du att köpa dyra andelar och ibland billiga. En poäng med att ha mer än en fond är, förutom riskspridningen, att när du ska ta ut pengar kan du välja den fond som gått bäst. Bra råd får du på www.sparoversikt.nu och www.morningstar.se - fonder.

10. Ha kul. När du kommit så här långt är det bara det roliga kvar. Poängen med punkterna 1-9 är att få koll på vilka pengar som är vilka. Så att du inte blandar ihop ölen med dagisavgiften för att uttrycka det brutalt. För om du nu har pengar kvar, efter alla överföringar och inbetalningar, så är det fria pengar, ölpengar om du så vill. Mycket nöje!



Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.