Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Tillfälligt avbrott - och sen då?

Utbränd. Eller kanske utmattningssyndrom. Kalla det vad du vill, men många har vittnat om vägen dit och vilken livsavgörande upplevelse det har varit.<br />
Publicerad
Gun Britt Larsson är en av dem, och hon vill i boken Tillfälligt avbrott berätta om vägar att komma tillbaka.
Det som bara händer andra hände Gun Britt - hon blev utbränd. Hon trivdes jättebra på arbetet, hade trevliga kamrater på en bra arbetsplats med roliga och stimulerande arbetsuppgifter. Det var bara det att de tenderade att bli fler och fler samtidigt som förhållandena i både privatliv och arbetsliv förändrades. Gun Britt kom inte på tanken att sätta stopp. Varför skulle hon det? Vem, om inte hon, var den som ställde upp i alla väder och klarade allt?
Nu vill Gun Britt berätta om vägar att komma tillbaka. Och att man kommer tillbaka.
- Ja, i början verkar det otroligt och väldigt avlägset, men man blir frisk igen. Det tar tid och det är jobbigt och man är inte riktigt samma människa som innan. Utbrändhet är en kris, det grekiska ordet för avgörande.
- Jag ville våga skriva en bok som talar om att det hänger på dig och att det inte går att skylla på omgivningen.
Gun Britt skattar att det kan ta sex-sju år att bli utbränd och att det kan ta lika lång tid att bli frisk. Och då kan det hända att man för all framtid, eller mycket länge, måste undvika den typ av stress som utlöst sjukdomen.
Gun Britt är i dag 50 år. Hon kollapsade före jul 1999 och var sjukskriven i ett år, gick på olika former av rehabilitering året därpå och utbildade sig därefter i friskvård och var sedan helt överens med arbetsgivaren om att sluta sin tjänst. Eftersom hon hela tiden antecknade vad som hände under sjukdomsperioden var det sedan ett lätt beslut att skriva en bok tillsammans med friskvårdsterapeuten Åsa Joelsson.
Gun Britt är mycket bestämd i sin åsikt att det inte är själva arbetet, stressen eller röran som orsakar utbrändhet.
- Man blir inte sjuk av ett fartfyllt liv utan av att ribban är för högt lagd. Det är bristen på vila och avkoppling som är det farliga. Det behövs kafferaster, helgvila, semester och att tala om annat än jobbet. Själv blev jag irriterad över alla som jag tyckte uppehöll mig i onödan. Jag blev glömsk och hade svårt att fatta beslut, typiska tecken på begynnande utbrändhet.
Hon tror inte heller att utbrändhet enbart har med arbetet att göra utan också med hela livssituationen och personligheten. Den som är högpresterande och ställer höga krav på sig själv i arbetslivet gör det troligen i privatlivet också.
- Det kan vara bra att titta på hur det var när man var liten, hur förändringar och problem hanterades. De krav man upplevde som barn och den bild man skapade av sig då hänger ofta med in i vuxenlivet. Själv har jag resonerat som min mamma, "nu när ugnen ändå är på är det lika bra att baka lite mera".
Vägen till utbrändhet är egentligen en livsstil och ett tillstånd som accelererar. Det är svårt att upptäcka i tid vartåt det barkar, åtminstone för den drabbade. Många i omgivningen kan ana oråd och peka på problemet, men är i de flesta fall ute i ogjort väder. De som drabbas brukar nämligen rusa fram, ta på sig allt ansvar och alla uppgifter, ha kontroll och påminna andra, ha tusen järn i elden och alltid tacka ja till det 1001:e också. De tror inte på familjens eller vännernas antydningar eller till och med resoluta påpekanden om att en förändring behövs.
- Det hör till sjukdomsbilden att försöka hålla skenet uppe och svara att allt är bra fast det är tydligt att det inte är det.
Även om det är svårt för omgivningen att agera, ger Gun Britt rådet att vara ihärdig, och omtänksam.
- Det kanske är just vad du behöver, att någon ser till att du söker hjälp.
Boken Tillfälligt avbrott (Informationsförlaget) är saklig och odramatisk och behandlar allt från de första sjukdomstecknen och försäkringskassans roll till omgivningens reaktioner och samtalsgrupper. Den bygger på intervjuer med drabbade och närstående samt fackfolk inom vård och friskvård. Bland annat beskrivs vad som händer i kroppen vid en stressutlöst kollaps. Det kan visa sig i sömnlöshet, magproblem, värk, orkeslöshet, glömska, retlighet, panikångest, gråtattacker.
Men går det verkligen att läsa sig frisk? Och hur ska man orka tänka på allt, boka alla tider, se till att få hjälp av andra, träffa läkare, sjukgymnast, terapeut, försäkringskassan, fylla i blanketter, välja sätt att kurera sig...? När man är så sjuk.
- Det kan vara svårt att sätta sig och läsa en hel bok när man mår så dåligt, speciellt i början. Men man kanske kan ta sig igenom ett kapitel som berör just då. För att det sedan ska ge resultat behöver man tillämpa det man läst i praktiken och öva, öva.
Vila och motion är två ord Gun Britt återkommer till.
- För mig var det helt oöverstigligt den första tiden att sätta in disken i diskmaskinen. Jag var tvungen att gå och lägga mig. Vila och åter vila är jätteviktigt. Frukosten kan bli en jättegrej och ett telefonsamtal kan ta knäcken på dig.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.