I maj skickade han ut ett mejl till samtliga 400 anställda om att de avtalsenliga löneökningarna skulle frysa inne. Detta var kort efter att vd:n för Tieto Enator i Sverige, Åke Plyhm, i ett mejl uppmanat samtliga koncernens 3 000 anställda i Sverige att "frysa årets löner på 2001 nivå".
De anställda på Ticc har i stället erbjudits en engångssumma om 5 000 kronor. Men bara om företaget gör sex procents vinst under året. Anställda som Siftidningen pratat med anser att en sådan vinstnivå är "mindre trolig".
Måste man inte hålla ingångna kollektivavtal?
- Inte om man kommer överens om något annat. Vi har tidigare år betalt långt utöver avtalet. Men nu handlar det om att slippa säga upp folk, säger Carl-Hadar Andersson.
För att riva upp ett löneavtal krävs förhandlingar med antingen den lokala fackklubben eller avdelningen. I vissa fall går det att göra enskilda överenskommelser, men då får den nya överenskommelsen inte vara sämre än den gamla.
Carl-Hadar Andersson har emellertid meddelat att Ticc inte behöver följa kollektivavtalet om det inte finns någon fackklubb, något som saknas på de flesta av Tieto Enators bolag.
- Vi har bett alla chefer att föra enskilda samtal med varje medarbetare om lönerna. Det kan bli tal om lönesänkningar. Det här är en intern fråga som inte angår pressen, säger Carl-Hadar Andersson.
Flera anställda på Ticc har nu bett facket hjälpa dem att förhandla. De företräds av ombudsmannen Per Hansson.
- Vi kräver att de åtminstone följer avtalet. Om det visar sig att det är möjligt att agera så här så sätts hela löneavtalet ur spel, säger Per Hansson.
Under hösten ska kollektivavtalet för hela IT-branschen omförhandlas.
THOMAS HELDMARK