Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Tieto Enator ska ta bättre vara på intern kompetens

En ny enhet inom Tieto Enator ska se till att så få som möjligt ska behöva sägas upp på grund av bristande kompetens. Men det påverkar inte uppsägningarna på Operators i Haninge.<br />
Publicerad
Talent center heter den enhet som ska ha kollen över hur personalen används. I grunden handlar det om två vägar för att minska antalet uppsägningar: kompetensutveckling och att flytta anställda till jobb där de behövs.
- Det är en kraftansträngning vi gör. Dels måste vi förutse vilka kompetensbehovs som finns framöver, dels i tid fånga upp dem som kan komma hamna i riskzonen för övertalighet och sätta in åtgärder, säger personaldirektören Håkan Friberg.
- Man måste anstränga sig att hitta nya jobb inom koncernen och också tänka på att inte anställa externt om kompetensen finns.
Håkan Friberg vill dock inte uttala sig om i fall uppsägningarna i Haninge skulle ha påverkats om den nya enheten kommit igång tidigare. Här har över 60 anställda varslats om uppsägning, däribland långtidssjukskrivna, barnlediga och gamla trotjänare, uppger Sifklubben. Bara ett fåtal av de varslade skulle ha drabbats om företaget låtit anställda med längst anställningstid behålla jobbet. I stället är det deras kvalifikationer som fällt avgörandet.
- Jag tror inte att man helt kan undvika uppsägningar i framtiden, men man kan minska dem. Det går inte att komma ifrån att det finns individer som inte kan eller vill ställa om kompetensen, säger Håkan Friberg.
Sven Pontan, Sifklubbsordförande på Tieto Enator Operators kallar initiativet med Talent center för "vettigt och bra", men påpekar att utfallet inte varit något vidare.
- Än så länge har det inte resulterat i ett enda nytt jobb inom koncernen.
Ett exempel på att det inte fungerar är, enligt Sven Pontan, att några av de varslade på Operators nekats jobb på ett annat av Tieto Enators bolag. Detta trots att de hade helt rätt kompetens.
- Det ligger i koncernens intresse att det fungerar. Man kan inte säga en sak och göra tvärtemot.

NIKLAS HALLSTEDT

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.