Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Tieto Enator gör sig av med sjuka och äldre

Drygt 80 anställda på Tieto Enator har varslats om uppsägning. På den lista som företaget presenterat finns ett antal långtidssjukskrivna, barnlediga och gamla trotjänare med över 46 års erfarenhet.
Publicerad
Värst drabbar nedskärningarna Haninge utanför Stockholm. Här ska 61 personer, varav 20 Sif:are, bort.
- Det tråkiga i sammanhanget är hur företaget läser Las (Lagen om anställningsskydd). Det är tillräckliga kvalifikationer som ska gälla för att få behålla jobbet, men de tillämpar i stället högsta möjliga kvalifikationer, säger Sifklubbens ordförande Sven Pontan.
- Framförallt drabbar det folk som jobbat länge på företaget och kan sina saker. De känner chock och förtvivlan. Det här ger ingen arbetsglädje, lojalitet eller samarbetsvilja.
Enligt Sven Pontan är det bara de 7 sista av de 61 på listan över varslade som skulle drabbas om man följde Las avseende anställningstid.
Företaget uppges ha avsatt 5 miljoner euro, cirka 48 miljoner kronor, för nedskärningen. Sifklubben hoppas nu att en del av de varslade ska erbjudas omplaceringar på andra bolag inom koncernen. På så vis skulle det bli möjligt att ge dem som sägs upp bättre villkor.
- De allra äldsta borde få ett värdigt avslut på karriären. Vi är beredda att driva det här vidare för att få bästa möjliga villkor för dem där det krånglar.

NIKLAS HALLSTEDT

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.