Bara den som inte nått uppsatta mål, fått enklare arbetsuppgifter eller redan har för hög lön ska kunna få noll kronor i löneökning enligt avtalet på Teliasonera. Så har nu inte varit fallet. Många Unionenmedlemmar har i samtal med sin närmaste chef fått höra att deras arbetsinsats varit bra, men att det inte finns pengar att fördela.
- Det är otroligt många som har fått noll. Hur många vill jag inte gå in på. Nu ska alla de gås igenom av företaget, säger Agneta Ahlström, ordförande i Unionens riksklubb på Teliasonera.
Det är de centrala parterna, Unionen och Almega, som nu har tolkat avtalet och är överens om att Telia har tillämpat det fel. Företaget har ålagts att gå igenom lönesättningen för alla Unionenmedlemmar som fått beskedet att de inte har någon löneökning att vänta. På fredag ska Unionenklubben få ta del av resultatet.
- Det känns ganska spännande nu. Det är viktigt att vi får det här rätt från början, säger Agneta Ahlström.
Det är första gången som Teliasonera har ett avtal där man inte utgår från en lönepott. I stället har man ett så kallat processlöneavtal, som bland annat innebär att lönen ska sättas utifrån individens prestationer. Dock finns en stupstock om man lokalt inte kommer överens om löneutrymmet. Det betyder i Telias fall att lönerna ska öka med i snitt 1,1 procent.
Teliasonera har meddelat att tjänstemännens nya löner kommer att betalas ut i april.
- Det är ju först då avtalsbrottet verkligen begås, när man lägger ut nollan. Vi har uppmanat alla medlemmar som drabbas av det att höra av sig till oss. Då kommer vi att driva frågan vidare på individnivå, säger Agneta Ahlström.
- Det finns för all del de som inte uppnått sina mål, och då det är okej med noll enligt avtalet, men då ska man få en åtgärdsplan så att det inte upprepas nästa år. Men hur ska den åtgärdsplanen se ut om chefen är jättenöjd med den anställdes insats?