
Problemen uppstod när Telia Sonera lät meddela att det fanns en övertalighet i företaget. Runt 2 000 tjänster bedömde man skulle bort i Sverige.
- Vi har inte accepterat den siffran. Då kan vi heller inte börja förhandla om lösningar kring till exempel omställning, säger Berith Westman, Unionen-Teles ordförande.
Företaget har i stället förhandlat med Seko- och Sacoklubbarna och funnit överenskommelser som Berith Westman inte tycker är bra.
- Vi skulle aldrig i livet skriva under ett avtal som innebär att man diskuterar avgångspension för vissa personer. Vi tycker att det ska vara som tidigare, ett generellt och frivilligt erbjudande, säger hon.
Enligt det samverkansavtal som finns mellan Telia Sonera och facken på företaget ska alla organisationsförändringar diskuteras med facket redan på idéstadiet. Så anser inte Unionenklubben att det gått till denna gång. Dessutom säger avtalet att man måste vara överens, vilket man alltså inte är.
Berith Westman medger att relationen till de andra fackliga organisationerna är lite frostiga.
- Det har de väl i och för sig alltid varit. De sitter i ekan och vi ror. Nu har de rott själva och hamnat helt fel. Men de är uppskrämda av ledningen. Vi är vana vid ledningens strategi.